Опрез: Ове намирнице никако не треба јести на празан стомак!

GS
Foto: X.com

Да ли знате да свака храна има право и погрешно вријеме када је треба конзумирати или избјегавати?

Воће је здраво ако се једе у право вријеме. Конзумирање цитруса на празан стомак може повећати производњу киселине, а превише влакана и фруктозе у воћу може успорити пробавни систем ако се једе на празан стомак. Овога посебно треба да се придржавају обољели од дијабетеса и особе које имају осјетљив стомак. Ако се једу на празан стомак, поморанџе, лимун, лимета и грејпфрут могу изазвати жгаравицу и повећање желудачне киселине. Воће са високим садржајем угљених хидрата може повећати јутарњи ниво шећера што може бити опасно за дијабетичаре.

Иако се каже да је здраво попити чашу воћног сока за почетак дана, то можда и није тачно. Многи љекари савјетују да не почињете дан чашом воћног сока јер то може додатно оптеретити панкреас који се још увијек буди након дугих сати одмора. Пошто је стомак празан, шећер у облику фруктозе у воћу може изазвати преоптерећење јетре. Прерађени шећер у индустријским соковима је још гори. Избјегавајте десерте за доручак или превише слатке смутије.

Зачињена храна

Конзумирање љуте и зачињене хране за доручак или на празан стомак може иритирати слузницу желуца што може изазвати горушицу и грчеве.

Газирана пића

Нису добра уопште, а нарочито су штетна ако се конзумирају на празан желудац, јер се киселина из пића мијеша са желудачном киселином узрокујући разне тегобе као што су мучнина и гасови. Желудац лучи киселину како би помогао у варењу хране, а ако је празан, ви само уносите додатну киселину што узрокује грчеве и болове у стомаку.

Сирово поврће

Салате су одличне и здраве, али у одређено доба дана. Сирово поврће није препоручљиво јести на празан стомак. Пошто обилује влакнима, могу додатно оптеретити празан стомак и изазвати надимање и болове у стомаку када се једу на празан стомак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана