Опрез: Ове намирнице би труднице требале да избјегавају

GS
Foto: Instagram

Одржавање здраве прехране током трудноће важно је за добробит мајке и развој дјетета.

Постоје бројне храњиве намирнице у којима се препоручује уживање током овог раздобља, али и оне које се не препоручују за редовну конзумацију.

Најбоље би било потпуно их избјегавати или конзумирати што је мање могуће.

Сирова јаја

Конзумирање сирових јаја може узроковати симптоме попут температуре, мучнине, повраћања и дијареје. Код трудница, инфекција салмонелом може довести до озбиљних компликација, стога се препоручује избјегавати храну у којој се налазе недовољно обрађена јаја, попут домаће мајонезе или сировог тијеста, преноси TheHealthSite.

Недовољно кувана или сирова риба

Сирова риба и морски плодови могу бити ризични за труднице. Конзумација недовољно куване или сирове рибе током трудноће може довести до инфекција које могу изазвати озбиљне здравствене компликације за мајку и бебу. Препоручљиво је избјегавати сирову рибу и одлучити се за кувану рибу како би се смањио ризик од болести које се преносе храном.

Неопрано воће и поврће

Неопрано или неогуљено воће и поврће може садржавати бактерије, паразите или тло, као резултат тога што је у трговини пуно људи рукало и дирало намирнице. Рјешење овог проблема је темељно прање воћа и поврћа прије конзумације.

Риба која садржи висок удио живе

Храна богата живом може бити врло штетна током трудноће. Одређене врсте риба садрже високе разине живе, што представља ризик за мајку и дијете. Рибе као што су сабљарка, скуше, морски пас и одређене врсте туне требало би избјегавати током трудноће, преноси Тхе Хеалтх Сите.

Недовољно кухано или сирово месо

Слично као и сирова риба, труднице би због ризика од штетних бактерија и паразита требале смањити конзумацију недовољно куханог или сировог меса. Бактерије из недовољно обрађеног меса могу бити штетне за мајку и дијете, стога би се труднице требале побринути да месо буде темељно кувано како не би постојао ризик од болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана