Опрез: Ова храна може нарушити здравље стомака

GS
Foto: cnet

Стомак, као централни дио нашег система за варење, игра кључну улогу у нашем општем здрављу. Међутим, постоји одређена храна која може проузроковати озбиљне проблеме и нелагодност у овом виталном органу.

Храна која квари стомак обухвата различите категорије и може имати широк спектар непожељних ефеката на наш гастроинтестинални тракт.

Пржена храна, на примјер, може бити укусна, али често садржи висок ниво масноћа и калорија, што може успорити процес варења и изазвати надимање. Зачињена храна, с друге стране, може надражити слузницу желуца и изазвати горушицу или гастритис. Газирани напици, пуни шећера и вештачких додатака, могу довести до надутости и гасова.

Особе које су интолерантне на лактозу требају бити посебно опрезне с млијечним производима, јер њихова конзумација може резултирати проливом или абдоминалним грчевима. Такође, брза храна и висок унос рафинисаних угљених хидрата могу узроковати осцилације у нивоу шећера у крви, што доводи до осећаја глади и нелагодности.

Како бисмо сачували здравље нашег стомака, кључно је правилно балансирати исхрану. Бирање воћа, поврћа, интегралних житарица и немасних протеина може помоћи у очувању оптималног рада система за варење. Поред тога, важно је слушати сигнале тела, избегавати прекомерно конзумирање штетних намирница и консултовати се са стручњаком уколико се јављају хронични проблеми са стомаком, преноси Глас Српске

Запамтите да је правилна исхрана кључна за очување здравља стомака и цјелокупног тијела. Ваше добробити зависе од тога како се бринете о свом унутрашњем тракту, па се потрудите да избегавате храну која квари стомак и бирате оне намирнице које га чине срећним и здравим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана