Опрез: Једна наизглед безазлена навика могла би довести до губитка вида

GS
Foto: Facebook

Многи људи с годинама стекну навике за које можда нису ни свјесни да их имају. Међутим, једна уобичајена навика могла би узроковати губитак вида.

Хирург из ОЦЛ Визиона Марк Вилкинс упозорава на често трљање очију и тврди да би могла оштетити очи и имати ужасне посљедице.

"Сви смо криви за повремено трљање очију и све док су вам руке чисте, а то није често, нећете наићи на проблеме. Међутим, ако се развије у навику, то би ваше очи могло изложити ризику од инфекције или чак дугорочног оштећења вида", објаснио је он.

Такође је објаснио и зашто људи имају ову навику. Наиме, многи ће осјетити потребу за трљањем очију ако пате од сезонских алергија. Стања као што је болест сувог ока такође може изазвати свраб очију.

Такође, може бити да особе имају и блефаритис, неисправан рад масних жлијезда у очним капцима који узрокује упалу капака и осушену масноћу која пада у око и иритира га. У сваком случају, трљање очију пружа олакшање тако што привремено потиче производњу суза како би се очистиле уклонити све што смета очима.

"Такође, стимулише живчане завршетке, дајући угодан осјећај који пружа олакшање од онога што узрокује иритацију. Оно чега можда нисте свјесни је штета коју то може учинити вашим очима испод површине", наводи Вилкинс.

Међутим, често трљање очију с превеликим притиском може довести до оштећења рожњаче. Истиче да постоје снажни докази да трљање очију доприноси развоју и напредовању озбиљног стања рожњаче познатог као кератоконус. Пацијенти с овим стањем могу развити астигматизам који захтијева наочале или тврда контактна сочива за исправљање вида. Ово стање се може зауставити, али не и поништити те може довести до нежељених инфекција.

"Краткорочно гледано, трљање очију омогућује свим бактеријама с ваших руку да прођу у очи. Трљањем очију омогућујете бактеријама и вирусима с ваших руку да се пренесу у око. То може довести до коњунктивитиса. Он се може манифестовати као црвенило ока и узроковати упалу, бол и скореност ока", објаснио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана