Опрез: Ево како фарбање у току трудноће утиче на мајку и бебу

GS
Foto: X.com

Трудноћа је осјетљива фаза у животу жене и захтијева додатни опрез када је у питању употреба или конзумирање било којих производа – било да се ради о храни или о производима за кожу или косу.

Трудница мора бити опрезна када је ријеч о употреби производа пуних хемикалија који можда нису прикладни. Ово је један од разлога због којих се многе жене питају да ли је фарбање косе током трудноће безбједно.

Фарба за косу и трудноћа

Жене су често у дилеми током трудноће и питају се да ли је фарбање косе током трудноће безбједно због хемикалија присутних у бојама за косу. Међутим, ако се користе боје без амонијака, то онда може да буде безбједна опција, каже др Гајатри Десхпанде, акушер и гинеколог.

Постоје неки докази који наводе да да је фарба за косу безбиједна за труднице. Студија, објављена у "Chemical Research in Toxicology", разматра потенцијалне ризике од излагања фарбању косе и наводи да се многа једињења која су присутна у концентрацијама у бојама за косу сматрају безбједним за кориснике. Међутим, о овоме је потребно више истраживања.

Да ли је безбједно фарбати косу током трудноће

За труднице је безбједно фарбање косе, наводи Амерички колеџ акушера и гинеколога. Могуће је да током наношења боја може доћи у контакт са тјеменом или челом и организам може апсорбовати малу количину. Међутим, с обзиром на то да је ријеч о малим количинама, то не представља проблем, наводи се у студији. Важно је напоменути да је употреба боје без амонијака најсигурнија опција, каже др Десхпанде.

Како безбједно фарбати косу током трудноће

Жене које током трудноће фарбају косу треба на уму да имају савјете које морају да слиједе ради своје безбиједности.

1. Сачекајте док не уђете у други триместар

Прво тромјесјечје веома је важно у току трудноће. То је период када долази до брзог раста бебе и када је главни развој дијелова тијела и органа. Због тога је веома важно сачекати да се овај период заврши. Према студији, објављеној у "International Journal of Women’s Health and Reproductive Sciences", ни период прије зачећа, као ни треће тромјесјечје можда нису право вријеме. Код жена које су фарбале косу током периода прије зачећа, као и у трећем триместру примијећене су веће стопе ниске тежине при рођењу (ЛБВ).

2. Праменови су боља опција

Иако се фарбање косе током трудноће сматра безбједним, што се жена мање излаже фарбама, то ће бити безбједнија. Можда би рјешење могло да буде фризура за коју није потребно фарбање цијеле косе, већ само праменова. Тако би се избјегло да фарба доспије до тјемена главе, јер је то безбједније за бебу, наводи НХС.

3. Одаберите безбједне фарбе

Фарба за косу која се користи током трудноће треба да буде без амонијака и пероксида. Добра опција може да буде боја за косу која је намијењена за осјетљиву кожу. Идеална би била кана или боја за косу на бази биљака, наводи НХС. "American Cancer Society" такође каже да полутрајне или трајне боје садрже веће количине хемикалија које носе ризик од рака.

4. Водите рачуна о томе колико често се фарбате

Иако се сматра да је фарбање косе током трудноће безбједно, истраживање објављено у "College of Family Physicians in Canada" упозорава да то не треба радити више од три до четири пута током трудноће. Додаје се да би између два фарбања, ради додатне безбиједности, требало да буде размак од шест до осам недјеља. Такође се напомиње да рукавице морају да се носе приликом наношења боје.

5. Смањите изложеност

Испарења од боја за косу такође могу да буду токсична. Због тога труднице морају да сједе у просторији која има довољно вентилације. Обавезно се треба придржавати упутства на боји и не треба је користити послије истека рока. По завршетку фарбања, обавезно треба добро испрати кожу главе и чело. Прије фарбања важно је да се на малом дијелу коже уради тест да би се видјело да ли постоји алергија на фарбу.

Да ли жене које доје смију да фарбају косу?

Иако је утврђено да би фарбање косе током трудноће могло бити безбиједно, уколико се примјењују дати савјети, мало је вјероватно да боја за косу може на било који начин доспјети у мајчино млијеко. Хемикалије ни на који начин не улазе у крвоток и зато је фарбање косе за жене које доје безбиједно, наводи НИХ. Међутим, због токсичних испарења, важно је да беба не буде у просторији у којој се фарба коса.

Алтернатива фарбању косе

Иако је безбједно користити боју за косу током трудноће, постоје још неки начини на које изглед косе може да се уљепша без икакве боје за косу. Лимунов сок је одличан начин да се мало промијени боја косе. Он садржи лимунску киселину која је природно средство за избјељивање. Међутим, само наношење лимуновог сока можда неће дјеловати. Након наношења коса мора да буде изложена сунчевој свјетлости.

Осим овога, чај од камилице још је један начин да се посвијетли боја косе. У чај може да се дода лимунов сок или јабуково сирће и да се попрска по коси.

Употреба меда такође може бити ефикасна, али треба користити сирови мед. Смјесу направљену од сировог меда, дестиловане воде, цимета и мало маслиновог уља треба нанијети на косу сат времена прије прања.

Такође, уравнотежена исхрана може бити дугорочно рјешење.

"Због повећаног нивоа естрогена и прогестерона током трудноће, примијећено је да се природни сјај коже побољшава. Фокусирање на здраву исхрану може додатно побољшати сјај и коже и косе", каже др Десхпанде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана