Опадање косе у печатима и ћелавост ускоро прошлост? Најновија студија пронашла рjешење

б92
Foto: принтскрин

Нова студија заснована на клиничким испитивањима фазе 3 коришћењем барицитиниба, инхибитора Јанус киназе (ЈАК), за лијечење алопеције ареате, показала је велику успјешност током примењивања код људи који болују од овог стања.

Алопеција ареата је аутоимуни поремећај у којем имуни систем тијела напада фоликуле длаке. Више од 200.000 нових случајева појави се сваке године у Сједињеним Државама. Иако се алопеција ареата може развити код пацијената било ког узраста, обично се јавља код људи млађих од 40 година.

Тренутно не постоји третман за ову болест који је одобрила ФДА. Међутим, тим научника је одлучио да спроведе два велика рандомизована испитивања која су укључивала укупно 1.200 људи.  Учесници су били одрасли са тешком алопецијом ареатом, који су изгубили најмање половину косе на глави; многи су изгубили сву косу на глави.

Током 36 недеља, учесници су добијали дневну дозу од 4 милиграма барицитиниба, 2 милиграма барицитиниба или плацеба. Код једне трећине пацијената који су примили вец́у дозу коса је поново порасла.

Истраживачи су рекли да барицитиниб спријечава болест тако што омета комуникацију имуних ћелија укључених у оштећење фоликула длаке. Барицитиниб и други ЈАК инхибитори се рутински користе за лијечење аутоимуних облика болести зглобова.

Водич студије др Кинг је напоменуо да су клиничка испитивања која укључују барицитиниб у току, што ће омогућити истраживачима да процијене дугорочну ефикасност и безбједност лијечења

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана