Омиљени дио мезе повећава ризик од дијабетеса

Срна
Омиљени дио мезе повећава ризик од дијабетеса

ЛОНДОН - Свакодневно једење само два листа шунке, односно 50 грама ове врсте меса, може да за 15 одсто повећа ризик од развоја дијабетеса два у наредној деценији, показало је велико истраживање.

Подаци од готово два милиона људи, које је анализирао тим са Универзитета Кембриџ у Великој Британији, такође су показали да је конзумирање 100 грама непрерађеног црвеног меса повезано са 10 одсто већим ризиком од развоја овог стања.

Истраживачи су рекли да налази, објављени у часопису "Лансет, дијабетес и ендокринологија" подржавају препоруке да се смањи конзумирање меса.

Један од аутора професор Нита Форухи рекла је да истраживање пружа до сада најсвеобухватнији доказ о вези између конзумирања прерађеног меса и непрерађеног црвеног меса са повећаним ризиком од дијабетеса два.

Стручњаци кажу да је веза између једења пилетине, ћуретине и пачетине са дијабетесом два и даље неизвјесна и да су потребна даља истраживања, пренијела је агенција ДПА.

Национална здравствена служба Велике Британије савјетује онима који дневно једу више од 90 грама црвеног меса попут говедине, јагњетине, свињетине, телетине, дивљачи и козјег меса, или прерађеног меса као што су кобасице, сланина, шунка, салама и јунеће месо - да ту количину смање на 70 грама или да буде још мања.

Истраживачи су анализирали податке из 31 студије које су обухватиле 1,97 милиона људи из 20 земаља.

Пројекат је финансирала ЕУ да би се боље схватили дијабетес и гојазност међу различитим популацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана