Ојачајте имунитет, спријечите дијабетес и сачувајте живце уз укусне пистације

ГС
Ојачајте имунитет, спријечите дијабетес и сачувајте живце уз укусне пистације

Редовно конзумирање пистација има бројне бенефите, кажу стручњаци. Овај укусни орашасти плод требао би постати редовини дио прехране јер на пуно начина утјече позитивно на здравље.

Пистације су здравствени стручњаци и познаватељи квалитетне хране препознали као одличну намирницу која подиже ниво ХДЛ холестерола, односно доброг холестерола. Осим тога, помаже и у производњи хемоглобина. Садржи пуно витамина Б6 којег стручњаци називају и пиридоксин, а тај је нутријент неопходан за нормалну производњу хемоглобина, пише Хеалтхдигезт.

Између 90 и 95 посто Американаца с дијабетесом пати од његовог најчешћег облика, дијабетеса типа 2. Обољели би могли имати користи од честе конзумације пистација јер он садржи минерал фосфор који помаже у нормализацији толеранције глукозе те помаже у разбијању протеина у аминокиселине.

Захваљујући великој количини витамина Б6, пистације помажу и у јачању имунитета. Медицински стручњаци наводе како је мањак витамина Б6 међу главним разлозима због којих имунитет понекад не успије побиједити у борби против вируса и инфекција.

Антиоксиданси из пистација додатно јачају тијело против прехладе, грипе и кашља. Такођер су одлични за бољу функцију живчаног система те кожу чине млађом и љепшом, напомињу стручњаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана