Одобрена прва вакцина против мајмунских богиња

GS
Foto: X.com

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) објавила је данас да је одобрила прву вакцина против мајмунских богиња које је произвео баварски Нордиц.

"Прва претквалификација вакцине против мајмунских богиња важан је корак у нашој борби против те болести и у контексту актуелног избијања болести у Африци и убудуће", рекао је Тедрос Адханом Гхебреyесус, главни директор СЗО, а преноси Индеx.

Иначе, мајмунске богиње су вирусна болест узрокована вирусом који је сличан вирусу великих богиња, али се не шири међу људима тако ефикасно те је мања јсмртност него што је то случај код великих богиња.

СЗО је прошли мјесец по други пут у двије године због мајмунских богиња прогласио свјетску јавноздравствену кризу након што се болест из Конга проширила на сусједне земље.

Проглашавање "јавноздравствене кризе од међународне важности", је највиши ниво узбуне СЗО, и може убрзати истраживање, финансирање те јавноздравствене мјере и међународну сарадњу ради сузбијања болести.

Болест у Конгу се почела ширити у облику ендемског соја познатог као "цладе И", а како преносе медији, изгледа да се нова варијанта "цладе Иб" лакше шири блиским додиром, укључујући сексуални контакт. Болест се проширила из Конга у сусједне земље, укључујући Бурунди, Кенију, Руанду и Уганду, што је подстакло реакцију СЗО.

Тако је у Африци  од почетка ове године забиљежено више од 17.000 случајева за које се сумња да су заразе мајмунским богињама те 517 смртних случејва, што је повећање од 160 посто у поређењу с истим периодом прошле године, објавили су афрички Центри за контролу и превенцију болести. Иначе, заразу је пријавило 13 земаља.

Друга варијанта вируса, "цладе ИИб", проширила се свијетом 2022., углавном сексуалним контактом између мушкараца, због чега је СЗО тада прогласио јавноздравствену кризу која је трајала 10 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана