Одобрен лијек који успорава Алцхајмерову болест

Срна
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Амерички здравствени званичници одобрили су данас за употребу лијек који у одређеној мјери успорава Алцхајмерову болест, али уз потенцијалне ризике које ће пацијенти и њихови љекари морати пажљиво да процијене.

Лијек "лекемби" је први који је недвосмислено показао да успорава опадање функција памћења и размишљања, што су основне карактеристике Алцхајмерове болести, а дјелује на саму биологију обољења.

"Лекемби" су развили јапански "Еисај" и амерички "Биоген", а представља ријетки успјех у борби против ове неизљечиве болести.

Администрација за храну и лијекове одобрила је да лијек користе пацијенти код којих је обољење благо или у раној фази, пренио је АП.

Лијек успорава опадање когнитивних способности и одгађа га за само неколико мјесеци, али неки стручњаци кажу да ће то и даље суштински побољшати животе људи.

"Ово не доноси изљечење. Не зауставља погоршање, али на измјерљив начин успорава напредовање болести", изјавио је доктор Џој Снидер, неуролог са Универзитета Вашингтон у Сент Луису.

Он је додао да лијек омогућава да неко добије додатних шест мјесеци до годину дана функционисања.

Доктор Снидер је додао да "лекемби" има и негативне пропратне ефекте, укључујући обавезну инфузију два пута мјесечно, а могуће и отицање мозга. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана