Одлазак на посао прије 10 ујутро је вид “модерне тортуре“?

ГС
Одлазак на посао прије 10 ујутро је вид “модерне тортуре“?

Оксфордски научник Паул Келлеy скренуо је пажњу јавности на проблем који утиче на многе од нас.

Овај психолог испитивао је видове облике модерне тортуре и открио да је буђење и одлазак на посао прије 10 сати ујутро један од најуобичајенијих, преноси сајт Мyстицал Равен.

Он је објаснио да свако има свој тјелесни сат који је већ “програмиран“ и не може да се промијени.

Дакле, ако присиљавамо себе да се свакога дана пробудимо прије него што су наши органи, а прије свега мозак, спремни на то, онда се боримо са природним сатом и то може имати доста одложених ефеката на наше здравље.

Научник тврди да је недостатак спавања глобални проблем и да на њега треба указати прије него што постане озбиљна опасност по здравље. Објашњава да буђење прије 10 сати може изазвати поремећаје сна и тако довести до емотивног и тјелесног стреса.

Своју теорију тестирао је и у једној британској школи гдје је почетак часова помјерен са 8.30 на 10.00 сати. Послије одређеног времена у овој школи поправљено је присуство ђака на часовима као и њихова продуктивност, а то се одразило и на њихове оцјене.

Британски научник закључује да када бисмо слушали наш тјелесни сат и будили се природно, а не уз помоћ аларма, то би било много продуктивније и сви бисмо били срећнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана