Од зачина до лијека: Босиљак има многобројне предности

ГС
Од зачина до лијека: Босиљак има многобројне предности

Ова мала зеленкаста биљка, карактеристичног мириса, универзална је за све - може да се користи као зачин и као „лијек“. Од ње се праве чајеви, уља и друга „љековита“ средства. Помаже код разних инфекција на кожи и рана, а дуго је сматрана антидепресивом и одличним средством у борби против стреса и напетости.

Босиљак је од давнина познат по својим благодатима и преци су га користили за „лијечење“ многих симптома, поријекло води из Индије гдје су га користили као „лијек“ и сматрали светом биљком, и то са разлогом.

Стари Грци су ову биљку назвали „басилеус“ што у преводу значи краљ.

Такође, босиљак је одличан и за памћење. Употребљава се као помоћ у лијечењу болести као што су анксиозност, болови у стомаку, кашаљ, главобоља и затвор.

Студије са Биотехнолошког Института у Кини су показала да екстракт етанола из босиљка може да контролише и снизи ниво глукозе у крви и да  посједује антибактеријска, антиглјивична и антиоксидативна својства. Босилјак такође садржи велике количине Е-бета-кариофилена, који може да буде користан у лијечењу артритиса и болести цријева.

Научници са Иранског универзитета медицинских наука открили су да је босиљак одличан у смањењу ризика од развоја акутних цереброваскуларних болести, као и да побољшава функционисање централног нервног система и меморију.

Према истраживању објављеном 2011. године, босиљак има својства која могу да помогну у заштити кожу од неких ефеката старења. Резултати су показали да би екстракт босиљка у кремама за кожу могао да побољша њену хидратацију и смањи храпавост и боре, преноси портал Мондо.

 

А ово су још неки од научно доказаних бенефита ове биљке:

ублажава стрес, анксиозност и депресију

повећава способност мишљења и расуђивања

спријечава губитак памћења

побољшава проблеме са спавањем и сексуалним односима изазвани стресом

Као зачин босиљак даје укус јелима, поболјшава варење тешке хране и чува је од кваренја. Када се користи у кухинји, босиљак се додаје у посљедњем тренутку, јер његова арома нестаје под утицајем топлоте.

„Свети“ босиљак, познат и као туласи, има јачи љући укус од „обичног“. Ова биљка има снажно противупално дејство и позитивно дјелује на плућа и респираторне инфекције, те у комбинацији са другим љековитим биљкама може да се користи за припрему чаја који помаже у борби против прехладе, а одлична је и за запушене синусе.

Уколико желите убрзате лијечење прехладе, један од идеалних савјета јесте да осим што пијете чај од босиљка, такође се инхалирате њим. Ставите двије супене кашике осушених листова босиљка у један литар кључале воде и оставите да одстоји 3 минута. Након тога удишите ову „љековиту“ пару неколико минута, док је за дјецу препоручљиво до два-три минута највише, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана