Обољење жута мрља најчешћи узрок слабог вида и сљепила

Танјуг
Обољење жута мрља најчешћи узрок слабог вида и сљепила

БЕОГРАД - Од сенилне дегенерације макуле, болести познате као жута мрља, болује више од 20 милиона људи у свијету, а ако се не лијечи на вијреме и како треба, доводи до губитка вида у централном делу видног поља, па чак и до сљепила код старијих од 50 година, речено је на перфомансу који је данас организовало Удружење пацијената „Жута мрља“.

Како је саопштило то удружење болест се обично јавља код старијих од 50 година и резултира губитком вида у средини видног поља и тако ограничава обољеле у обављању бројних свакодневних активности, као што су читање, писање, вожња...

Др Софија Давидовић је указала да веома често, рани знаци болести могу остати непримјећени, због чега су неопходни редовни прегледи код офталмолога, на којима се настали проблеми уоче.

-Уобичајени знак сенилне дегенерације макуле је присуство ситних, жутих накупина у макули, које се могу видјети приликом прегледа ока - рекла је она.

Додала је да би сви старији од 50 година који примијете било какве промене у централном виду или губитак способности да виде детаље, требало да се обрате офталмологу.

Први знак болести може да буде потреба за више свјетлости када се нешто гледа на близину, теже се чита, вријеме које показују казаљке на сату је нејасно, равне линије постају таласасте или криве док је основна карактеристика узнапредовале форме болести стварање нових, фрагилних крвних судова у макули, њихово пропуштање течности и крварење које угрожава централни вид.

Лијечење овог обољења усмјерено је на елиминацију течности и одржавање мрежњаче сувом, што је више и дуже могуће.

Према ријечима др Дијане Давидовоћ, обољење жуте мрље се најчешће лијечи инјекцијама лијекова из групе инхибитора ангиогенезе, који помажу у спречавању настанка нових, пропусних крвних судова и додатног накупљања течности у мрежњачи.

Предсједник Удружења „Жута мрља“ Рајко Керић је указао на важност информисања и здравственог едуковања јавности о сенилној макуларној дегенерацији, њеној превенцији и раном откривању и поручио грађанима да ако не виде тачно вријеме на сату, вријеме је за преглед код очног лекара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана