Обичних пет знакова указују да сте већ прележали најновију подваријанту омикрона

Срна
Обичних пет знакова указују да сте већ прележали најновију подваријанту омикрона

У посљедње вријеме, током овог прелазног периода из зиме у прољеће, многи почињу да осјећају извесне тегобе. Малаксалост, цурење из носа, кашаљ и остали пратећи симптоми ако трају краће од седам дана, могу да указују да сте прележали најновију подваријанту омикрона.

Подваријанта омикрон БА.2 је и даље у порасту у многим дјеловима свијета, а симптоми се преклапају са симптомима прехладе, грипа и алергија – тако да без тестирања може бити тешко да знате да ли сте имали вирус.

Ево пет знакова да сте већ имали БА.2, према стручњацима.

Симптоми БА.2 су веома слични прехлади, тако да ако сте се недавно осјећали да сте под утицајем лошег времена, то је могао бити БА.2. Амерички стручњаци сматрају да људи имају тенденцију да имају више болова у грлу, као и запушење синуса и главобоље.

За сада је у Јужној Африци о заиста најпотпуније документована варијанта омикрона, и показало се да је око 40% тих инфекција било релативно асимптоматско.

БА.2 симптоми обично не укључују "уобичајеније" симптоме ковида 19 као што су губитак мириса и укуса, кажу стручњаци.

Кажу да се уочава другачија клиничка презентација симптома код оних заражених омикроном у поређењу са делтом.

"Како се све више удаљавамо од просјечног пацијента који има симптоме "одобрене" од стране британске владе, тј. грозницу, упорни кашаљ, губитак мириса, наши резултати указују на другачији избор симптома који могу указивати на инфекцију. Да бисмо заштитили друге, и даље је важно самоизоловати се 5 дана чим примјетите било какве симптоме", каже др Кристина Мени са Краљевског колеџа у Лондону.

Ако сте недавно доживјели необјашњиву вртоглавицу или умор, то би могао бити БА.2, према здравственој компанији ЗОЕ, која покреће апликацију за праћење симптома ковида 19. Подаци ЗОЕ-а су такође видјели више потврђених поновних инфекција посљедњих недјеља са око 7% нових симптоматских случајева који су претходно били позитивни, што сугерише да природна инфекција Делтом можда не нуди много заштите.

Да ли сте имали симптоме само на кратко? Стручњаци кажу да већина људи са БА.2 обично има краћу болест. Добра вијест је да је већина вакцинисаних са инфекцијом имала благе симптоме који трају у просјеку краће од делте.

Пратите основе савјете јавног здравља и помозите да се ова пандемија оконча, без обзира гдје живите – вакцинишите се или појачајте што је прије могуће; ако живите у области са ниским стопама вакцинације, носите маску за лице, немојте путовати, социјална дистанца, избјегавајте велике гужве, не идите у затворене просторе са људима са којима се не склањате (посебно у баровима), вјежбајте добро хигијену руку, и да заштитите свој живот и животе других, пише Eat This Not That.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана