Нуспојаве превеликог уноса протеина

N1
Foto: Ilustracija

Више је него јасно да су људи постали опсједнути протеинима. Додатну дозу ове хранљиве супстанце добиле су скоро све намирнице, од пудинга до јогурта.

Протеини потпомажу раст мишића, чине нас ситима и помажу у мршављењу. Уопштена препорука је да треба уносити 0,8 грама протеина по килограму тјелесне масе, али то зависи од пола, година, тежине, начину живота и наших циљева.

Претјеривање с овим макронутријентом може да има озбиљне посљедице по здравље.

Бићете жедни
Као продукт разградње протеина јавља се азот. Велике количине азота су отровне, а осим тога могу да изазову жеђ, објаснила је дијететичарка Кеси Бјорк за Еat This Not That.

Повећање уноса воде може да ублажи овај негативан ефекат.

Имаћете непријатан задах

Многи људи повећавају унос протеина јер смањују унос угљених хидрата. А када једемо мање угљених хидрата, тијело енергију црпи из масти. Иако је то добро за трбушне мишиће, бар у почетку, није идеално за задах.

Смањење дневне дозе протеина и повећање количине угљених хидрата могу да ријешити овај проблем, али није наодмет ни удвостручити унос воде.

Можда ћете добити на тежини

Исхрана која садржи доста протеина, а мало угљених кохидрата у почетку ће вам помоћи да се ријешите сувишних килограма, али дугорочно заправо може да проузрокује супротан ефекат, показало је шпанско истраживање.

Научници су испитали више од 7.000 особа и открили да су оне које су уносиле доста протеинима имале 90 одсто већи ризик од добијања килограма од оних који су уносили мање протеина.

Можете да преоптеретите бубреге
Када поједете било коју намирницу с протеинима, такође уносите азот, који се природно налази у аминокиселинама које чине протеине. Када конзумирате нормалну количину протеина, излучујете азот. Али када претјерујете с протеинима, ваши бубрези мораће напорније да раде како би се ријешили толиких количина азота.

Краткорочно гледано, то није штетно за већину људи. Али ако дужи период уносите протеине у већим количинама, могао би да се повећа ризик од оштећења бубрега", напомиње Бјорк.

Могло би да скрати животни вијек
Према студији објављеној у "Целл Метаболисм" која је пратила на хиљаде одраслих скоро 20 година, они који су конзумирају храну богату животињским протеинима имали су четири пута већу вјероватноћу да ће умријети од канцера од оних чија исхрана садржи мање протеина.

И други потврђују тај налаз. У студији коју је цитирао "WебМД", а спроведеној на хиљадама људи, откривено је да су они чија исхрана садржи доста протеина имали су 66 одсто већи ризик од смрти током  трајања истраживања од оних који су јели мање протеина.

Конзумирање више протеина него што би требало је једна од најгорих прехрамбених навика, које скраћују животни вијек, преноси Индеx.хр.

Могућа је појава мучнине

Бјорк каже да када претјерате конзумирањем пилећег бијелог меса, протеинским шејковима и јајима, пробавни ензими тешко да ће моћи да се носе с тим, каже Бјорк.

"То може да доведе до пробавних сметњи и појаве мучнине", додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана