Нове генетске варијанте код пацијената са тешким ковидом

б92
Foto: илустрација

У склопу велике студије научници су открили 16 нових генетских варијанти код пацијената код којих се развио тешки облик ковида 19, а сазнања би могла да им помогну у развоју нових начина лијечења теже обољелих особа.

Резултати истраживања упућују на то да особе са тешким обликом ковида у себи носе гене због којих су предодређени за настанак једног од двају проблема: немогућност да се ограничи и спречи способност вируса да сам себе копира или развој снажне упале и последично згрушавање крви.

Научници верују да би њихова сазнања, објављена у часопису "Натуре", могла да помогну у одређивању приоритета у потенцијалним начинима лечења који би могли да буду делотворни у борби против болести.  "Врло је веројатно да ћемо у будућности успети да предвиде шта ће се догађати са пацијентом на основу њиховог генома у тренутку када се установи да му је потребна интензивна нега", рекао је новинарима Кенет Бејли, саветник на одељењу интензивне негеуниверзитета у Единбургу и један од аутора студије.

Генетска анализа скоро 56.000 узорака узетих међу Британцима показала је разлике на 23 гена код пацијената са ковидом код којих се на крају развио тежак облик болести, у поређењу са ДНК осталих група укључених у студију. Откривено је 16 разлика које раније нису идентификоване.

Нова сазнања могла би да помогну научницима у истраживању постојећих лекова који би могли да се употребе у лечењу ковида.
 Научници су, на пример, открили промене на кључним генима који регулишу ниво фактора ВИИИ., протеина који учествује у стварању крвних угрушака.

"Згрушавање крви један је од главних разлога због којих се код пацијента са ковидом јавља недостатак кисеоника у крви (хипоксемија). На то би требало деловати да би се спречило стварање угрушака", рекао је Бејли, додајући да се "не може поуздано знати да ли ће ти лекови заиста бити делотворни док се не испробају на људима".

На један од раније откривених гена, ТYК2, циља лек омпаније Ели Лили, олумиант са делатном супстанцом барицитиниб, а сада се користи у лечењу артритиса.

ЕМА је започела оцену захтева за проширење индикације олумианта на лечење ковида 19 код хоспитализовањх болесника узраста од 10 и више година којима је потребна терапија кисеоником.

Реч је о имуносупресиву, леку који смањује активност имунског система и тренутно је одобрен за примену код одраслих с умереним до тешким реуматоидним артритисом или атопијским дерматитисом (екцемом).

Барицитиниб блокира деловање ензима званих Јанус киназе који имају важну улогу у имунолошким процесима који резултирају упалом. Сматра се да би овај лек могао да помогне у ублажавању упале и оштећења ткива повезаних са тешком инфекцијом ковидом 19.

Истраживања обављена прошли недеље показала су да лек смањује ризик од смртног исхода и хоспитализације код пацијената оболелих од ковида за 13 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана