”Новавакс” за алергичне на ”Фајзер” и ”Модерну”

танјуг
Foto: гс

БРИСЕЛ- ЕУ је наручила 200 милиона доза "Новавакс" вакцине, коју би требало да добију првенствено особе алергичне на ”Фајзер” и ”Модерну”, наводе у Бриселу.

Белгијске здравствене власти, које су учествовале у набавци ове вакцине за своје грађене, наводе да се одобрење Европске агенције за лијекове за коришћење америчког ”Новавакса” очекује до краја године.

Додаје се да је у питању протеинска вакцина која дјелује на другачији начин од вакцине ”Фајзера” и ”Модерне” и да се очекује да "мали број оних који су имали алергијске реакције на мРНА вакцине, неће лоше реаговати на ''Новавакс'' као могућу бустер дозу".

У Белгији, у којој је вакциниано 86 процената одрасле популације, односно око 8,5 милиона људи, наводе да се алергијска реакција на мРНА вакцине показала код мање од 1.000 људи.

Клиничка испитивања показују да је ефикасност ”Новавакс” у заштити од инфекције Ковид-19 око 90 процената недјељу дана након друге дозе, али и да је ефикасност нешто нижа, до 60 процената, када је ријеч о бета соју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана