Нова студија повезује усамљеност са ноћним морама: Ево шта кажу психолози

Агенције
Foto: Илустрација

Када сте посљедњи пут имали ноћну мору тако застрашујућу да вас је пробудила? Шта сте видјели, осјетили и помислили? Да ли сте се брзо опоравили? Или сте о томе размишљали остатак дана?

Недавна студија са Државног универзитета Орегон открила је да људи који пријављују да се осјећају усамљени чешће имају ноћне море, потенцијално као резултат стреса.

Шта је усамљеност?

Према клиничком психологу др Ванеси Кенеди, усамљеност има више од онога што се види.

- Усамљеност је узнемирујући осећај изолације или недостатка повезаних, поверљивих односа - објашњава она, пише Реал Симпле. Може попримити много облика, од тога да немате смислене везе до осјећаја неподржаности у стресним ситуацијама до страха од идеје повезивања са другима.

- Док је усамљеност с времена на вријеме уобичајена, свеприсутна усамљеност која утиче на ваше расположење или квалитет живота захтијева пажњу. Један знак на који треба обратити пажњу је оштећен сан, посебно ако се заврши ноћним морама.

Одакле долазе ноћне море?

- Ноћне море се јављају када је наш свјесни мозак искључен, али наша подсвест и даље реагује на свијет око нас - каже клинички психолог др Меган Маркум.

- Истраживања показују да ноћне море често долазе током РЕМ спавања, или дубљих фаза сна, када је подсвест активна.

Када се посредни фактори,  попут стреса, анксиозности или излагања трауми, погоршају, наш сан брзо одражава та осећања.

Каква је веза између усамљености и ноћних мора?

Већина нас у свакодневном животу доживљава нормалну количину стреса и анксиозности, али када се са овим инцидентима суоче људи који доживљавају хроничну усамљеност, често немају коме да се обрате.

- Веза између усамљености и ноћних мора може бити повезана са нашим умом који дивља од страхова и анксиозности без друштвене подршке која би нас смирила - каже др Кенеди. Људи који пријављују да се осјећају усамљени имају већи ризик од развоја хипертензије, кардиоваскуларних болести и других здравствених стања која се погоршавају стресом. Усамљеност се такође може категорисати на два начина: друштвена усамљеност и емоционална усамљеност.

- Друштвена усамљеност се дефинише као одсуство друштвене интеракције или односа и слична је изолацији или повлачењу из друштвене интеракције. Емоционална усамљеност је осећај да се неко не осјећа емоционално близу или да га други добро разумију.

Није само недостатак везе оно што може довести до усамљености, већ и уверење да нас нико не разумије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана