Нова студија: Мање од 5.000 корака дневно довољно да се очува здравље

ГС
Нова студија: Мање од 5.000 корака дневно довољно да се очува здравље

ВАШИНГТОН - Мање од 5.000 корака дневно довољно је да би се очувало здравље и добра форма, показује најновија студија, иако је до сада владало мишљење да је препоручљиво 10.000 корака дневно.

Студија америчких и пољских научника, у којој је анализирано више од 226.000 људи широм свијета показала је да је 4.000 корака дневно довољно да почне да се смањује ризик од превременог умирања из било којег разлога, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).

Нешто више од 2.300 корака дневно довољно је за здраво срце и крвне судове, кажу истраживачи, наводећи да што су људи више активни, то више доприноси њиховом здрављу.

Студија такође показује да сваких додатних 1.000 корака изнад 4.000 смањује ризик од прераног умирања за 15 одсто до 20.000 корака. Тим са Медицинског универзитета у Лођу у Пољској и Медицинског факултета Универзитета Џонс Хопкинс у САД открио је да ходање повољно утиче на људе, без обзира на пол, узраст или место где живе.

Међутим, највеćе користи по здравље примеćене су код млађих од 60 година. Научници су истакли да не могу само лијекови да доприносе здрављу, већ да су исхрана и вежбање једнако, или чак више, ефикасни у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести и продужењу живота.

Према подацима Свјетске здравствене организације, недовољна физичка активност је одговорна за смрт 3,2 милиона људи сваке године, што је четврти најчешћи узрок у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана