Нова студија доказала: Маслине потпомажу мршављење

ГС
Нова студија доказала: Маслине потпомажу мршављење

Тим америчких научника открио је компоненту у маслинама за коју вјерују да може помоћи у борби против гојазности и дијабетеса.

Пошто у маслинама нема довољно ове киселине која би природно помогла у борби против поменутих тегоба, научници вјерују да би њихово истраживање могло "утабати пут развоју сигурних и јефтиних природних производа за контролу гојазности и дијабетеса типа 2 код људи".

"Промјене животног стила и мјере јавног здравља имају ограничен утицај на растућу преваленцију гојазности, једног од главних фактора ризика за дијабетес типа 2", рекао је водећи истраживач Донгмин Лиу, професор на Одсеку за људску исхрану, храну и вежбање на Универзитету из Вирџиније.

Истиче да су доступни лијекови против гојазности неефикасни у одржавању губитка тежине, скупи и представљају дугорочан ризик по здравље. Он и његов тим, додаје, раде на развоју "безбједнијег, јефтинијег и вишенаменског лијека који би спречио појаву метаболичких поремећаја и дијабетеса типа 2".

Представљајући резултате истраживања на стручној конференцији у Чикагу, Луи и његове колеге су изјавили да је код мишева који су добијали еленолну киселину четири до пет недеља дошло до смањења гојазности за 10,7 одсто, док су нивои шећера у крви и осетљивост на инсулин пали на "упоредиво онима здравих, мршавих мишева".

Маслине и маслиново уље су посебно присутни у медитеранској исхрани. Према недавно објављеној студији спроведеној на 90.000 људи, маслиново уље, које се сматра здравијом алтернативом биљним и уљима од сјемена, спречава когнитивни пад.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана