Нова метода у свијету мршављења

GS
Foto: TikTok

Нова метода 30-30-30 постала је хит у свијету мршављења. Она укључује унос 30 грама протеина у првих 30 минута након буђења, након чега слиједи 30 минута вјежбања.

Ову методу први је споменуо Тимоти Ферис у својој књизи "The 4-Hour Body", али ју је биолог Гери Брека популарисао на Тик Току. Брека тврди да нам ова метода може помоћи да смршамо и успоставимо контролу над нивоом шећера у крви и инсулином.

Код методе 30-30-30, почињемо с уносом 30 грама протеина унутар првих 30 минута након буђења. Сљедећи корак је 30-минутни тренинг. Уз методу 30-30-30 се препоручује рад кардио вјежби, попут ходања или вожње бициклом. Циљ је да се одржи срчани пулс на или испод 135 откуцаја у минути.

"Постоје бројни научни докази да унос више протеина, нарочито за доручак, може да помогне у смањењу потрошње калорија током остатка дана, будући да протеини помажу да се дуже осјећамо сити. Неке студије, такође, показале су да људи који конзумирају више бјеланчевина, али исти број калорија, ипак брже мршаве", рекао је дијететичар Џостен Фиш за часопис Health, преноси Политикин магазин.

Први корак: Доручак са 30 грама протеина

Први корак методе 30-30-30 захтијева једење оброка који садржи 30 грама бјеланчевина одмах након буђења. Како бисмо успјешно слиједили овај корак, доручак можемо припремити вече прије.

Неки од приједлога за доручак са 30 грама протеина укључују: кајгану од три јаја преливену сиром, воћни смути направљен са протеинским прахом, грчки јогурт са орашастим плодовима, свјежи сир с ананасом, високопротеински хљеб преливен путером од орашастих плодова или јајима и сиром, чинијица киное с тофуом, јајима, пасуљем или сиром.

Други корак: Вјежба 30 минута

Фокус је на кардио вјежбама, а не на вјежбама снаге. Вјежбе које убрзавају рад срца су шетња на траци за трчање или по крају, лагана вожња бициклом, плес, трчање, тренинг на елиптичном тренажеру и пливање у базену.

Потенцијалне предности методе 30-30-30

Идеја која стоји иза методе 30-30-30 је да можете сагоријевати тјелесну маст умјесто чисте мишићне масе. Сваки пут кад срце убрза ритам, побољшаћемо или барем одржати своју кондицију, што је добро за сагоријевање масти у тијелу.

Конзумирање протеина за доручак, такође, може побољшати сагоријевање масти.

"Конзумирањем 30 грама протеина унутар првих 30 минута након буђења, појединци могу покренути свој метаболизам и опскрбити своје тијело есенцијалним храњивим материјама. Доручак богат протеинима може да помогне у контролисању апетита и регулисању нивоа шећера у крви", објаснио је Фиш.

Дијететичар сматра да би ова метода могла да буде добар начин за повећање сагоријевања масти, а да при томе задржимо чисту мишићну масу.

"Комбинација исхране и физичке активности могла би бити моћно оруђе за оне који желе да побољшају своје цјелокупно здравље, ниво енергије и продуктивност", закључио је Фиш.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана