Нова истраживања додатно потврђују потенцијал смањене штетности* Vela за пушаче

Промоција
Нова истраживања додатно потврђују потенцијал смањене штетности* Vela за пушаче

Три нове научне студије о Velu, BAT-овом никотинском производу за оралну употребу, додатно су утврдиле потенцијал смањеног ризика* тог производа, а показале су и да различити укуси и распон јачина никотина не утичу на виталност ћелија у организму код корисника Vela у односу на контролну групу.

  • Нова вишегодишња студија потврђује потенцијал смањене штетности производа Velo када се користи као потпуна замјена за цигарете
  • Студија такође показује да распон избора количине никотина и укуса не утиче на виталност ћелија при коришћењу Velo производа у односу на контролну групу
  • Ови научни докази додатно јачају BAT-ову способност стварања Бољег сутра (А Better Tomorrow ™), градећи Бездимни свијет

Ови резултати вишегодишњег истраживања које су се проводила у три фазе, најновији су међу бројним студијама оралних никотинских производа те проширују постојећу базу доступних података и пружају још бољи увид у стварни утицај оралних никотинских врећица на здравље.

Широка прихваћеност снуса и модерних оралних никотинских производа помогла је земљама попут Шведске да смање стопе учесталости пушења са 16,5% у 2004. на 5,8% данас1, што је далеко најнижа стопа пушења у ЕУ и једна од најнижих у свијету.

Elaine Round, руководилац одјељења Life Sciences у BAT-у, рекла је: "Ако желимо да слиједимо нашу визију изградње Бездимног свијета, морамо да обезбиједимо континуитет врхунских научних доказа како бисмо показали смањену штетност*† производа које продајемо. Ово истраживање још је једна важна прекретница за категорију оралних никотинских производа: надовезује се на многе податке који већ постоје како би подржали наше увјерење да производи са смањеним ризиком* као што је Velo могу играти важну улогу да пушачима понудимо на избор задовољавајуће, потпуне алтернативе за замјену цигарета. Нарочито су охрабрујући налази да додавање одређених окуса и јачина никотина нису повећали мјере цитотоксичности с обзиром на то да ови производи имају важну улогу алтернативе за одрасле пушаче."

Недавно су објављене три студије усмјерене на категорију оралног никотина:

  • Прва студија (Bishop et al 20202) представила је приступ за стварање екстраката дуванских и никотинских производа за ин витро тестирање те је токсиколошки процијенила BAT-ов Velo (под претходним брендом Lyft) у поређењу са референтном цигаретом и упоредним снус производом. Резултати су подржали категорију оралних никотинских врећица, а посебно Velo, као производ смањене штетности*.
  • Друга студија (East et al 20213) употријебила је горњи приступ за тестирање широког распона укуса производа Velo и јачине никотина у култивираним плућним ћелијама и физиолошки релевантном моделу оралних ћелија, показујући ограничену токсичност међу тестираним варијантама производа. Ово је показало да проучаване ароме и јачине никотина не повећавају мјере цитотоксичности за Velo производе.
  • Трећа студија (Yu et al 20244) тестирала је одабир Velo производа из претходне студије у традиционалним и савременим тестовима за оштећење ДНК и мутације, уз процјену упала те је поновно показала минималне одговоре у поређењу са снусом као референтним производом. Као резултат тога, ова је студија додатно доказала профил смањене шетности* Vela.

BAT-ови иновативни никотински производи у врећицама за оралну употребу продају се под глобалним брандом Velo. Ови производи нуде алтернативу континуираном пушењу цигарета за одрасле пушаче без уређаја и смањене штетности*, као и прихватљив начин конзумирања никотина. Никотинске врећице се користе тако да се врећица стави испод горње усне, а затим упија никотин кроз ткиво које облаже уста. Velo никотинске врећице садрже никотин фармацеутске квалитете, воду и друге висококвалитетне састојке, укључујући влакна еукалиптуса и бора, ароме и сладила. Velo је водећи свјетски бренд никотинских врећица и доступaн je на 34 тржишта с планираним даљњим лансирањем на остала тржишта.

О науци иза никотинских врећица

Орални никотински производи нашироко су проучавани и вјерујемо да одраслим пушачима нуде смањену штетност*, јер су нивои токсичности нижи него у снусу – традиционалном оралном дуванском производу који се већ сматра алтернативом смањене штетности у односу на пушење, на основу више од 30 година епидемиолошких истраживања.

Лабораторијске хемијске студије наших оралних никотинских врећица показују да производе знатно ниже нивое токсичних материја него традиционалне цигарете. Токсиколошки тестови који процјењују биолошке учинке наших производа у врећицама с никотином на лабораторијске станице такође показују да имају смањене ефекте у односу на цигарете и снус3.

Штовише, 2021. објавили смо рецензиране доказе5 који сугеришу да никотинске врећице за оралну употребу без дувана имају профил токсичности који је упоредив са производима за надомјесну терапију никотином (НРТ). Такође је утврђено да врећице имају профил токсичности који је далеко нижи од снуса. На основу нашег научног истраживања и обиљем неовисних доказа о снусу, може се очекивати да ће потпуни прелазак пушача на никотинске врећице смањити релативне ризике од развоја болести повезаних с пушењем у поређењу с континуираним пушењем традиционалних цигарета.

*На основу тежине доказа и претпоставке потпуног престанка пушења цигарета. Ови производи нису без ризика и изазивају овисност.

† Наши производи који се продају у САД-у, укључујући Vuse, Velo, Grizzly, Kodiak и Camel Snus, подлијежу регулативи Управе за храну и лијекове (FDA) и за њих се неће подносити захтјеви за смањење ризика без одобрења агенције.

1  Употреба дуванских и никотинских производа према доби, полу и годинама, 2022.

2  Приступ за стварање екстракта и токсиколошку процјену 'модерних' оралних никотинских врећица без дувана

3 Приступ пробира за процјену „модерних оралних" никотинских производа без дувана кориштењем станичне анализе у стварном времену

4 In vitro токсиколошка процјена снуса и екстраката никотинских врећица без дувана

5 Кемијска карактеризација "модерних" оралних никотинских врећица без дувана и њихов положај на континууму токсиканата и ризика

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана