Ноћно знојење: Ове ствари га узрокују, али ево како га спријечити

GS
Foto: EH

Знојење ноћу је индивидуално и свако мора да пође од себе, па најприје размислите о основним факторима.

Колико сте тренутно под стресом, да ли вам је у соби превруће и какав душек имате?

1. Душек

Према оснивачу и извршном директору једне компаније која се бави производњом душека Џонатану Причарду, најчешћи је разлог то што нас душек превише грије, због лоших материјала – односно такозване полиуретанске пјене.

2. Температура тијела

Прегријана соба и претешки покривачи најједноставнији су и најчешћи узроци ноћног знојења, па се препоручују удобне пиџаме и избјегавање више од једног прекривача, посебно током топлијих мјесеци.

3. Температура собе

Немојте да укључујете гријање и то је један од начина да побољшате спавање јер претопло окружење утиче на знојење и поремећаје спавања, каже стручњак за здравље Сујај Кансагра, који препоручује да температура у соби не буде виша од 19 степени Ц.

4. Лијекови

Неки лијекови узрокују ноћно знојење па разговарајте с љекаром о свим могућим нуспојавама лијекова које узимате.

5. Алкохол

Конзумирање алкохола прије спавања може да доведе до знојења, а ако вам то омета сан, смањите унос алкохола увече, неколико сати прије спавања.

Одвикавање од алкохола и неких лијекова који смирују такође може да буде узрок знојења.

Када се треба забринути?

Добар сан је кључан за здравље и квалитет живота, а ако примијетите да се превише знојите ноћу и за то немате објашњење, потражите мишљење љекара. Посебно треба припазити ако се знојење појављује с неким другим симптомима.

Исто тако, идите код љекара ако знојење почне изненада, а није повезано с губитком килограма или температуром или је пак само на једној страни тијела, јер одређени узроци ноћног знојења потенцијално могу да буду опасни, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана