Њујоршко министарство здравства: Маске за лице чине секс сигурнијим током пандемије коронавируса

ГС
Њујоршко министарство здравства: Маске за лице чине секс сигурнијим током пандемије коронавируса

Њујоршко министарство здравства потакнуло је људе да буду креативни када је ријеч о сигурнијем сексу током пандемије коронавируса.

 

Док се још увијек позива на мјере опреза, апелира на људе да остану код куће и да минимизирају контакт с другима, смјернице кажу да ће током пандемије људи вољети и имати чешће потребу за сексом.

Створене су одређене смјернице које требају смањити ризик од ширења коронавируса. Они су периодично ажурирани како би одражавали промјењиво разумијевање болести.

Пријенос коронавируса путем секса није помно проучен. Научници су пронашли коронавирус у измету и у мушком сјемену, чак и након што су се мушкарци почели опорављати од коронавируса, пише ЦНН. То значи да постоји могућност да би се вирус могао пренијети и сексуалним путем, али није довољно познато, а неки научници сматрају да је мало вјероватно.

Поједини истраживачи сугерирају да апстиненција носи најмањи ризик од инфекције, за многе то није реална опција, а идеја да би секс био "опасан" могла би имати психолошке ефекте у вријеме кад су људи посебно осјетљиви, наводи се у студији објављеној у мају.

Коронавирус се не шири лако путем секса, наводи њујоршко министарство здравства.

Научници ипак знају да је то врло заразна респираторна болест. С обзиром на то да се коронавирус може ширити слином и дисањем, агенција сугерира да ће људи можда хтјети носити маску док имају секс.

"Будите креативни када је ријеч о положајима и физичким баријерама, попут зидова, који омогућавају сексуални контакт, а истовремено спречавају блиски контакт лицем у лице. Такођер, људи могу мастурбирати заједно и држати дистанцу, сугерирају научници.

Ако пак постоји интерес за секс с неким изван домаћинства, смјернице савјетују избор партнера којем вјерујете да бисте разговарали о факторима ризика од коронавируса баш као што бисте разговарали о кондомима и другим сигурнијим темама.

За оне који желе имати секс изван свог ужег круга контаката, смјернице савјетују проматрање симптома и тестирање на коронавирус мјесечно. Такођер, подузмите мјере опреза у интеракцији с људима како бисте смањили ризик да добијете тежи облик болести. Особе старије од 65 година или особе с озбиљним медицинским стањима морају бити још опрезније.

Агенција такођер подсјећа људе да то што имају антитијела против вируса или претходну позитивну дијагнозу не значи да ће они бити имуни на коронавирус заувијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана