Низак притисак опасан као и висок, на ове симптоме обратите пажњу

мондо
Foto: илустрација

Сви страхују од посљедица повишеног крвног притиска, али да ли знате да и низак може да буде изузетно опасан и да представља пријетњу по живот? Зашто је нагли пад крвног притиска опасан и код којих вриједности треба позвати хитну помоћ, објаснили су кардиолози Кливлендске клинике.

Опште је прихваћено да "нормалан" крвни притисак износи 120 са 80, међутим кардиолози се слажу да се ове вриједности заправо сматрају "идеалним" и да су нека одступања дозвољена. Па тако се сматра и да је најнижа вриједност која (у зависности од општег здравственог стања особе) не сматра се опасном је 90 са 60, а горња 140 са 90.

Познато је и да је нагло повећање крвног притиска изузетно опасно и може да изазове срчани или мождани удар. Али и нагли пад притиска такође носи озбиљне ризике. Тада долази до поремећаја у снабдјевању унутрашњих органа крвљу, што може имати фаталне посљедице.

"Притисак испод 90/60 је опасан јер је у таквој ситуацији поремећено снабдјевање крвљу неких органа и ткива. Наглим падом притиска испод нормале долази до неухрањености организма. Прије свега страда мозак, услијед чега особа може да изгуби свијест. Тада долази до поремећаја у раду срца, бубрега и јетре", кажу кардиолози.

Када се јаве слабост, вртоглавица, поремећај координације покрета, неопходно је да се измјери притисак. Ако мјерач показује вриједности испод 85/60, обавезно позовите хитну помоћ, кажу љекари. Постоје изузетно опасне болести које брзо напредују, а које се манифестују ниским притиском.

"Када је притисак испод 85/60, све што се дешава у тијелу напредује веома брзо. Ако на вријеме не позовете хитну помоћ, постоји могућност да ово стање има фаталне посљедице и заврши се смрћу", истичу кардиолози и напомињу да ипак све зависи од првобитног узрока који је изазвао пад притиска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана