Никако немојте трљати рану: Ово прво морате урадити ако вас опече медуза

ГС
Foto: Илустрација

Сезона годишњих одмора већ је у пуном јеку, а многи су се упутили на море како би се мало расхладили по овим изузетно тропским температурама. Међутим, неријетко уживање у морском плаветнилу могу уништити медузе.

Отров из ових желатинастих морских бића у контакту са кожом изазива бол сличан опекотини уз појаву црвенила и отока. Прва помоћ у том случају је да потпуно смирени изађете из воде и никако не трљате рану, јер ћете, уколико то урадите, потиснути отров дубље у кожу.

Прва реакција након што вас медуза ожари је прање сланом водом

Да бисте опекотину од медузе успјешно санирали сами следећи корак је да повријеђено мјесто исперете морском водом, никако слатком, да би се остаци медузиног отрова боље испрали. Уколико на рани има и медузиних пипака не одстрањујте их голим рукама или пешкиром. Употребите пинцету или неки други сличан предмет.

По доласку са плаже на ужарено мјесто можете да стављате коцкице леда замотане у пешкир или крпу да би се смањио оток. Од помоћи може да буде и испирање физиолошким раствором, што ће да ублажи бол. У алтернативне методе убрајају се кантарионово уље и мед који помажу брже зацјељивање ужареног дијела коже.

Помоћ љекара

У апотеци можете да потражите крему која у себи садржи аналгетик и антихистаминик. Међутим, ако симптоми не престају нити се ублажавају послије неколико сати неопходна је помоћ лекара.

Иначе, величина медузе не указује на њен отровт. Наиме, и опекотина од најситније медузе може да буде узрок компликација, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана