Није алкохол главни кривац: Све више особа има масну јетру и то због овог додатка храни

ГС
Није алкохол главни кривац: Све више особа има масну јетру и то због овог додатка храни

У последњих неколико година, све већи број Срба суочава се са проблемом масне јетре, што је озбиљно питање јавног здравља. Док се масна јетра традиционално повезује са прекомјерном конзумацијом алкохола, истраживања показују да постоји још један кључни фактор који доприноси овом здравственом проблему - састојци у храни.

Масна јетра или стеатоза јетре је стање у којем се масне наслаге нагомилавају у ћелијама јетре. Ово стање може бити узроковано вишеструким факторима, укључујући исхрану богату засићеним мастима, високим уносом шећера и рафинисаних угљених хидрата, недостатком физичке активности, као и генетским предиспозицијама.

Један од кључних састојака у храни који се све више повезује са развојем масне јетре је фруктоза, која се често користи као заслађивач у разним процесуираним намирницама и пићима. Фруктоза се брзо метаболише у јетри, што може довести до повећања производње масти и стварања масних наслага.

Поред фруктозе, засићене масти и трансмасти, присутне у процесуираној храни, такође могу допринети развоју масне јетре. Прекомјерна конзумација ових масти може повећати ниво холестерола и триглицерида у крви, што додатно оптерећује јетру.

Ово откриће има значајне импликације за јавно здравље, јер указује на потребу за променом исхране и смањењем уноса штетних састојака. Едукација о здравим прехрамбеним навикама и промоција уравнотежене исхране богате воћем, поврћем, интегралним житарицама и здравим изворима протеина могу играти кључну улогу у превенцији и управљању масном јетром.

Важно је да се свијест о овом здравственом проблему подигне како би се спријечиле озбиљне компликације и побољшало опште здравље популације. Осим тога, редовни медицински прегледи и консултације са стручњацима могу помоћи у раном откривању и ефикасном лечењу масне јетре.

Лијечење масне јетре

Лијечење масне јетре зависи од степена озбиљности болести и индивидуалних карактеристика пацијента. Ево неколико општих стратегија које могу бити укључене у третман:

Измјена исхране

Кључно је прилагодити исхрану како би се смањила конзумација шећера, засићених масти и трансмастију, а повећао унос воћа, поврћа, интегралних житарица и здравих извора протеина. Исхрана богата антиоксидансима може помоћи у заштити јетре од даљег оштећења.

Губитак тежине

Ако је пацијент прекомерно гојазан, губитак тежине може бити од кључне важности. Губитак 5-10% телесне тежине може значајно побољшати здравље јетре.

Физичка активност

Редовна физичка активност може побољшати функцију јетре и помоћи у смањењу масних наслага. Препоручује се минимално 30 минута умјерене аеробне активности већину дана у недјељи.

Избјегавање алкохола

Чак и ако масна јетра није узрокована алкохолом, избјегавање алкохола може помоћи у смањењу оптерећења јетре и спречавању даљег оштећења.

Контрола нивоа шећера у крви

Ако пацијент има дијабетес, контрола нивоа шећера у крви може бити кључна. Стабилизација шећера може смањити оптерећење јетре и побољшати здравље опћенито.

Лијекови

У неким случајевима, лијекови могу бити прописани за лијечење специфичних симптома или компликација масне јетре. На пример, лијекови за контролу холестерола или инсулина за дијабетес.

Редовни медицински прегледи

Редовне посете љекару омогућавају праћење напретка болести и прилагођавање третмана према потреби. У тежим случајевима, може бити потребна сарадња са хепатологом или другим специјалистима за јетру.

Важно је нагласити да је лијечење масне јетре комплексан процес који захтјева индивидуализован приступ и сарадњу између пацијента и медицинског тима. Промјена животних навика и правилно управљање основним здравственим проблемима могу играти кључну улогу у дугорочном управљању овом болешћу, пише Најжена.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана