Невјероватне чињенице о људском тијелу: Кости јаче о челика, чудан раст ноктију

Г.С.
Невјероватне чињенице о људском тијелу: Кости јаче о челика, чудан раст ноктију

Организам је сложен систем органа који утичу један на други и зато је важно да очувамо тај механизам како би сви дијелови радили беспријекорно.

Људско тијело је невјеројатан механизам о којем сигурно не знате све фасцинантне чињенице. Тако, примјерице, имамо кардиоваскуларни систем који се протеже на више од 95.500 километара, кад бисмо распрострли све артерије, вене и капиларе. Иако вам се можда чини да није тако, најснажнији мишић у нашем тијелу је језик.

На језику и у грлу имамо више од 9000 окусних пупољака и сензора окуса, но они током времена полако одумиру. До 60. године изгубићемо више од пола тог броја. Нокти не расту једнаком брзином, а најбрже расте нокат на средњем прсту руке.

Жене трепћу двоструко више од мушкараца, а кроз срце ће на дан проћи више од 7500 литара крви. Стога је важно тај савршено угођени механизам очувати здравим како би сви дијелови и даље радили беспријекорно.

Кардиоваскуларни систем

Кад бисмо у равној линији распрострли све људске вене, артерије и капиларе које пролазе цјелокупним организмом, оне би укупно биле дугачке невјеројатних 96.560 километара.

Ушни восак

Појачано лучимо у стањима великог страха, пуно више него што га лучимо у тренуцима кад нисмо изложени страху и сличним агресивним осјећајима.

Невјеројатни мишићи у тијелу

Попречнопругасти, тј. скелетни мишићи налазе се уз кости и злобове, а у сваком их тијелу има више од 600 појединачних. Чине око 40 одсто укупне тежине тијела.

Чудан раст ноктију

Нокти на рукама расту брже од оних на ногама. Додатно, најбрже расте нокат на средњем прсту руке, а ако је ријеч о доминантној руци, он расте двоструко брже од осталих.

Нервни систем

Кад бисмо у равној линији распрострли све нерве нашега тијела, достигли бисмо дужину од 72,4 километра.

Скривени див

Најснажнији мишић људског организма је језик, а уједно је ријеч о јединоме мишићу који је за тијело причвршћен само једним својим крајем.

Лагано трептање

Жене трепћу више него мушкарци. Просјечан мушкарац трепне око 14,5 пута у минути, док су код жена трептаји чешћи и бржи па је то 14,9 пута у минути.

Окус блиједи

У устима, на језику и у грлу имамо више од 9000 окусних пупољака и сензора окуса који с годинама блиједе те ће их до 60. бити упола мање.

Губимо ћелије

Свакога сата људско ће тијело са себе збацити више од 600.000 ћелија мртве коже. Пилингом и другим методама уклањање мртвих ћелија кожи омогућује дисање и бољу прокрвљеност.

Кости јаче од челика

Најснажнија кост у људском тијелу је бедрена кост. Генерално, наше кости имају већи отпор и носивост од челика исте ширине те су пет пута чвршће од челика једнаке масе.

Презапослено срце

Задатак срца је тјерати крв кроз тијело, а свакога дана кроз њега ће због тога проћи више од 7500 литара крви. У тијелу имамо од четири до пет литара крви.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана