Неуништиве хемикалије у тефлонском посуђу:Кад температура постаје опасна

ГС
Неуништиве хемикалије у тефлонском посуђу:Кад температура постаје опасна

БЕОГРАД – Професорка Александра Буха Ђорђевић, која ради на истраживању о томе колико такозваних PiFAS (најтеже разградљивих) хемикалија има у људском организму каже за РТС да их има у доста производа које користимо, односно да су свуда око нас.

-Производи који их садрже су тефлонско посуђе, картонска и папирна амбалажа од хране јер оне одбијају масти - каже Буха Ђорђевић.

Нагласила је да не може навести намирницу која у себи не садржи хемикалије, чак и када говоримо о органској исхрани.

-Органско поврће и воће неће имати пестициде, али ће имати неке друге хемикалије, микотоксине који ће створити гљивице. Можемо бити умерени, па ни са рибом, не треба претеривати у исхрани -истиче Буха Ђорђевић.

PiFAS хемикалије је, каже, направио човјек четрдесетих година прошлог вијека и испоставило се да имају неке добре особине, јер су отпорне на воду, на масти, има их у бројним производима које свакодневно употребљавамо.

-Та веза која постоји између угљеника и флуора је једна од најјачих у природи и то их чини вечним. Оне се акумулирају у животној средини, улазе у ланац исхране и у наш организам - додаје.

Напомиње да су корисне су, али и токсичне.

 

-Бројна истраживања, као и епидемиолошка истраживања на животињама, су показала да те хемикалије у нашем организму могу показати токсичне ефекте, измерене су и у крви новорођенчади. Међународна агенција за карциноме их сврстава у могуће карциногене. Њихова токсичност превазилази корист - истиче Буха Ђорђевићева.

Немогуће их је избјећи, има их свуда у животној средини.

-Измерене су чак и на Антарктику где се никада нису производиле, путују и одлазе на разне локације. Уколико не би престала производња тих хемикалија, сматра се да би у наредних 30 година око четири милиона тона тих хемикалија завршила у животној средини. Нарочито забрињавајуће је што не можемо да их уништимо - напомиње Буха Ђорђевић.

Оне су, наводи, опасне и у животној средини и у производима.

-Као појединци можемо утицати на то колико долазимо са њима у контакт. Производи који их садрже су тефлонско посуђе, картонска и папирна амбалажа од хране јер оне одбијају масти - наводи Буха Ђорђевић.

Према њеним ријечима, не можемо их избјећи, али можемо их смањити.

-Тефлонско посуђе избегавам, али користим шминку која има PiFAS хемикалије - указује Буха Ђорђевић.

Указује да код сваког посуђа које има тефлонски премаз постоји опасност да се на високим температурама PiFAS једињења ослободе.

-Ако баш много желите да користите тефлонско посуђе, онда се не препоручује да то буду високе температуре - закључила је Александра Буха Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана