Нервоза, малаксалост, укочен поглед... Значи да са вашом штитном жлијездом нешто није у реду

ГС
Нервоза, малаксалост, укочен поглед... Значи да са вашом штитном жлијездом нешто није у реду

Ако сте нервозни, константно губите на килажи иако имате добар апетит, срце вам лупа и прескаче, коса вам опада и често вас облије топао зној - све су прилике да имате хипертиреозу, убрзан рад штитасте жлијезде када она у крв излучује више хормона него што је нашем организму потребно.

Ово је само дио симптома који се јављају кад штитаста жлијезда убрза рад. Ако вам притом и очи изгледају као да "искачу" из очне дупље готово је сигурно да је болест покуцала на ваша врата.

Испупчене очне јабучице, укочен поглед, ознојена кожа

- Често настају и промијене на очима – испупчене очне јабучице, сјајне очи, укочен поглед. Такође, дланови су топли а кожа ознојена, топла, влажна, баршунаста. Срчани ритам је убрзан, могу се јавити аритмије, а у тежим случајевима срчано попуштање и емболије – објашњава проф. др Весна Димитријевић Срећковић у својој књизи „Пост – пут у живот“.

Умор, малаксалост, отеченост...

Насупрот томе, особу са хипотиреозом тј. успореним радом штитњаче карактеришу умор, малаксалост, зимогрожљивост, добијање на телесној тежини, отеченост, опстипација.

- Код великог броја особа са хипотиреозом у почетку могу да изостану симптоми, а сметње које оболели имају веома су нејасне и некарактеристичне али се временом јављају наведени класични симптоми. Пацијенти су успорени, отеченог лица без мимике, отеклих очних капака, бледожућкасте, суве, храпаве и хладне коже. Глас им је често промукао, срчана радња успорена, у тежим случајевима на срцу и плућима јавља се излив и срце може бити увећано. Нису ретки ни менструални поремећаји као и стерилитет мушкараца и жена, а могу се јавити депресије и психозе – наводи докторка Димитријевић Срећковић.

Како се поставља дијагноза

Да би се поставила дијагноза поремећаја штитасте жлезде, уз описану клиничку слику довољно је урадити хормоне штитасте жлезде у крви и донети одлуку о терапији.

- Поред хормона може се урадити и ултразвучни преглед који може открити чвор штитасте жлезде. У том случају треба урадити допунску дијагностику, сцинтиграфију штитасте жлезде, чији налаз може да покаже хиперфункциони „врућ“ чвор који је узрок хипертиреозе – истиче докторка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана