Неплодност мушкарца - најчешћи разлог пријављивања на поступак вантjелесне оплодње

Г.С.
Неплодност мушкарца - најчешћи разлог пријављивања на поступак вантjелесне оплодње

Најчешћи разлог због чега се парови пријављују на поступак вантjелесне оплодње је нарастајући проценат неплодности мушкараца.

Шта је узрок овом нарастајућем тренду, професор др Синиша Стојић, специјалиста гинекологије и акушерства наводи да још увijек није познато.

“Промењена је животна средина, мењају се навике, стрес под којим живимо. Све је то допринело да су мушкарци изгледа постали најфрагилнији део популације тренутно”.

На срећу, направљен је велики помак с обзиром на то да је вантjелесна оплодња некада била велики табу. Људи су прикривали и врло нерадо говорили о томе да су се остварили као родитељи вантjелесном оплодњом.

Данас то људи прихватају као релативно нормалну ствар, али и даље се преко 50 одсто парова јавља тек послijе 35. године, што је на неки начин доста касно, напомиње др Стојић, јер ограничава временски период у коме може највише да се пружи овим процедурама и поред тога што се биолошки сат код жена значајно помjерио ка зрелијим годинама.

“Граница од 43 године је арбитрарно постављена, мада се она померала сходно и финансијским могућностима, јер вантелесна оплодња није јефтина процедура, нити једноставна”, истиче др Стојић за РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана