Неопходан минерал који тијело не производи - 8 намирница ће га надокнадити

ГС
Foto: архива

Магнезијум је минерал који је неопходан за опште здравље организма и уравнотежено, добро расположење.

Магнезијум је укључен у преко 600 ензимских реакција, укључујући синтезу протеина за производњу енергије, управљање глукозом у крви, регулацијом крвног притиска и функцију нерава. Тело не производи магнезијум само, тако да морамо да га уносимо из спољашњих извора.

Упркос кључној улози магнезијума у ​​нашем укупном здрављу, многима недостаје овај минерал.

Он се природно може наћи у бројним здравим намирницама.

Једна од најпознатијих предности магнезијума је утицај који може да има на ниво стреса и квалитет сна. То је због његове способности да регулише неуротрансмитер који смирује ум, отуда и репутација магнезијума као „минерала за опуштање“.

Студије су повезале већи унос магнезијума са бољим и дужим сном, а и показале везу између ниског уноса магнезијума и поремећаја расположења као што су депресија и анксиозност.

Важно је и знати да је магнезијум битан за одржавање нивоа витамина Д. Истраживања су открила да магнезијум помаже у активацији витамина Д, што значи да су вам потребни адекватни нивои магнезијума да бисте имали користи од витамина Д, што укључује подршку здравом имунолошком систему и одржавање здравих костију.

Оно што можете да урадите на дневном нивоу је да се на вашем менију нађу: семе бундеве, бадеми, спанаћ, индијски орах, авокадо, црна чоколада, путер од кикирикија...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана