Неки људи дословно могу да нањуше смрт: Најновије студије дошле до шокантних открића

GS
Неки људи дословно могу да нањуше смрт: Најновије студије дошле до шокантних открића

Научници тврде како слабљење мириса може бити повезано и с одређеним здравственим стањима, попут Паркинсонове и Алцхајмерове болести

Смрт је одувек тајанствена тема, за многе чак и помало узнемирујућа. Људи од памти вијека покушавају да разумију и предвиде крај живота.

Да је то можда заиста могуће, сугеришу најновија научна истраживања која су открила како би чуло мириса могло бити кључ за откривање тајне приближавања смрти. 

Показало се, наиме, да наш нос има необичну способност наслућивања смрти код других људи, док губитак мириса може упућивати на озбиљне промјене властитог здравственог стања.

Многи људи тврде како су пре смрти блиских особа осетили специфичан мирис, што упућује на постојање тајанственог шестог чула повезаног с олфакторним саставом, пише  Херти Соул.

Постоји неколико теорија које покушавају да објасне овај феномен. Једно објашњење сугерише да тело, приближавајући се смрти, производи одређене хемикалије и мирисе који су неприметни већини људи, али које појединци с изоштреним чулом мириса ипак могу осетити. Према другој теорији, чуло мириса повезано је са суптилним променама у нашем емоционалном стању, омогућујући нам да предосетимо губитак вољене особе.

Уз ту способност, губитак чула мириса може упућивати и на погоршање властитог здравља. Неколико научних истраживања указују на то да слабљење чула мириса може бити повезано с одређеним здравственим стањима, укључујући и неуродегенеративне болести, попут Паркинсонове и Алцхајмерове болести. Такође, губитак мириса може бити сигнал за респираторне и кардиоваскуларне проблеме, преноси Најжена.

Резултати истраживања објављени у часопису "Јоурнал оф тхе Америцан Гериатрицс Социетy" открили су да је код старијих особа с ослабљеним чулом мириса шанса да умру у року од пет година била већа у поређењу с онима који су имали здраво чуло мириса. То сугерише да губитак мириса може бити важан показатељ општег здравља и ризика од смртности, нудећи вредне увиде и могућности за превентивну негу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана