Недостатак овог минерала чест је узрок поспаности и инфекција

Nezavisne
Foto: pixabay

O фосфору се не пише и не говори толико као о калцијуму, магнезијуму или гвожђу, али уз калцијум је најзаступљенији минерал у људском тијелу.

 Фосфор је посебно важан за здравље цијелог организма.

Апсорпција витамина, минерала и многих хранљивих материја из хране у великој мјери зависи од фосфора. Зато је неопходно осигурати да га храна коју редовно једемо има у довољној количини.

Фосфор има важну улогу у енергетском метаболизму, регулише ниво хормона, а од тога у великој мјери зависи и ниво ацидо-базне равнотеже.

У ствари, фосфор може бити у мањку код вегана и вегетаријанаца јер се минерал налази у месу и риби. Међутим, фосфора има и у намирницама као што су броколи, кукуруз и млијечни производи.

Броколи

Броколи је веома здрав производ који је посебно погодан за оне који су на дијети или једноставно пазе на своју фигуру. Чињеница је да ово поврће садржи велику количину витамина (Б групе, Е и Ц), а има и пуно влакана. Богат је магнезијумом и калцијумом. Истовремено, броколи је сиромашан калоријама, али је зато богат фосфором.  Важно је да га у исхрану уврсте они који не једу производе животињског поријекла, како би надомјестили овај минерал.

Кукуруз

Многа зрна садрже и велике количине фосфора у свом саставу. На примјер, кукуруз, овас и јечам су добри извори. Ови производи су, поред фосфора, корисни и за друге елементе који су такође неопходни организму. Савет је да обично пшенично брашно замијените кукурузним.

Млијечни производи

Млијеко, кефир, јогурти, сиреви - све су то складишта фосфора. Притом, тијело боље апсорбује фосфор ако се конзумира заједно са калцијумом, а ове супстанце има много у свим млијечним производима. Стога, ако желите да повећате ниво фосфора, додајте омиљени млијечни производ у свој мени.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана