Недостатак гвожђа се види на длановима, добро их погледајте

ГС
Foto: Илустрација

Уколико имате кратак дах или повремено осjећате да вам срце јаче лупа, вjероватно имате проблем са гвожђем.

Најчешћи симптоми анемије, односно недостатка гвожђа су: краткоћа даха, неправилни откуцаји срца, депресија, низак крвни притисак, ослабљено памћење, главобоља, блиједа кожа, шумови у ушима.

Ако препознајете симптоме који указују на анемију, врло је могуће да имате проблем са гвожђем. Анемија настаје мањком гвожђа које је важно у настанку црвених крвних ћелија, као и за пренос кисеоника у нашем организму.

Недовољно црвених крвних ћелија доводи до анемије коју прво можете уочити по блиједој кожи. Добар начин да проверите недостаје ли вам гвожђе јесте да испружите руке испред себе с длановима окренутим према горе и истегнете односно раширите прсте.

Ако су набори на длану свијетли у поређењу с вашом бојом коже, то би могло указивати на слабију циркулацију узроковану ниским нивоом гвожђа.

На то указује и бјељи корен нокта и блиједа боја унутрашње линије доњег капка.

Најбољи начин да побиједите малокрвност јесте да једете што више намирница богатих гвожђем, као што су: нар, парадајз, сусам, спанаћ, цвекла, броколи, соја, шкољке, урме, смокве, вино од купина.

Анемију може потврдити искључиво крвна слика, стога ако приметите ове симптоме, посјетите љекара и урадите анализе крви, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана