Неће им порасти реп ако је попију, али дjеци не треба давати кафу – ево и зашто

ГС
Pixabay
Foto: Илустрација | Pixabay

Велики је број студија које дају податке о томе како шоља кафе може смањити ризик од дијабетеса, срчаних болести, можданог удара, деменције и неких врста рака… Ипак треба се запитати и – има ли ту неке штете? Она се, између осталог, огледа и у томе када кофеинске напитке дајемо својој деjци.

Упркос вишегодишњим упозорењима педијатара и других здравствених радника да кафа и друга пића са кофеином попут газираних пића и енергетских пића могу бити штетни за младе, родитељи дозвољавају својим малишанима, чак и малој дjеци, да их пију.

Студија рађена међу родитељима у Бостону 2015. открила је да је 14 одсто испитаних мајки дозволило својим двогодишњацима да пију између четвртине и пола шољице кафе дневно у просjеку.

Студија је такође показала да је 2,5% мама давало кафу чак и својој једногодишњој дjеци.

Америчка академија за педијатрију не препоручује дjеци млађој од 12 година кафу, чај, сокове, спортске напитке или друге производе са кофеином, док би адолесценти између 12 и 18 година требало да ограниче унос на мање од 100 милиграма дневно - отприлике величине старомодне шољице кафе.

Велике популарне „мега", „биг" и „гранде" кафе у предимензионираним шољама садрже и до 360 милиграма кофеина.

Уобичајена боца енергетског пића може да садржи скоро 250 милиграма кофеина у зависности од бренда, према истраживању Consumer Reports.

Шоља чаја може имати до 47 милиграма, a дијетална газирана пића - 46. Чоколада такође има нешто кофеина, а количина расте што је чоколада тамнија.

Постоје чак и жвакаће гуме са кофеином, гумене бомбоне, енергетске плочице, сладоледи...

Деци је наравно потребно мање кофеина да наруши њихово функционисање. Безначајна количина за одраслу особу може бити огромна за мало дијете.

Превише кофеина може изазвати убрзање откуцаја срца и повећање крвног притиска, допринијети рефлуксу киселине у желуцу и изазвати анксиозност и поремећај сна код деце. У веома високим дозама, кофеин може заиста бити опасан.

 

Кафа је намирница мале нутритивне вриједности

„Дјеца се појављују у хитној помоћи са неправилним откуцајима срца или оним што ми зовемо тахикардијом или убрзаним откуцајима срца и то зато што неки људи мисле да је сасвим у реду малишанима дати напитак са кофеином", рекао је педијатар др Марк Коркинс, члан Америчке академије за педијатрију.

Све углавном почиње када мала дјеца почну да траже пића са кофеином као што је кафа „јер виде родитеље и старију браћу и сестре да је пију", објашњава Коркинс.

И пошто родитељи то доживљавају као нешто безопасно - допуштаће својој дјеци да попију гутљај или два, мислећи да мале количине не могу бити шкодљиве.

„Важно је и то што је кафа мале нутритивне вриједности, а ту су и додаци, као што су пуно шећера, разне пене, карамел преливи, мрвице за посипање преко напитка... У суштини су кофеински дезерт", додаје Коркинс и наглашава да је суштина да дјеца треба да избјегавају све кофеинске напитке.

Додаци кафи доносе и вишак нездравих калорија и масти, док је посебно питање увођење вештачких заслађивача.

„Кофеин је стимуланс који повећава будност. Ако ваше дијете осећа да му је потребан кофеин да би прегурало дан, било би боље да радите са педијатром да идентификује основни узрок онога што ствара умор", савјетује др Коркинс на крају.

(РТС)

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана