Не требамо их јести под сваку цијену: Пет здравих намирница које је боље избјегавати кад сте болесни

ГС
Foto: Aрхива

Кад ухвати вироза, знамо процедуру: пилећа супа, пуно чаја, ђумбир, прополис и мед.

Требамо ли и натрпати тањур храном која "пуца" од витамина и минерала, избјегавати шећер и процесуирану храну? Па, и не баш под сваку цијену.
јекари упозоравају на намирнице које нам могу штетити и продуљити симптоме болести кад је организам ослабљен. Осим тога, ваља имати на уму да не реагујемо сви једнако на одређену намирницу па је најважније слушати своје тијело и ако примијетимо да нам нешто не одговара, избацити то.

Спанаћ
Хистамин помаже тијелу да се ријеши алергена. Не подносите ли одређену храну, хистамин ће вас “упозорити” и потакнути алергијску реакцију. Ако смо интолерантни на хистамин, може се појавити реакција слична алергијској или пак умор, недостатак енергије и главобоља. Иако не садржи пуно хистамина, спанаћ помаже његову ослобађању. У категорију “ослободитеља хистамина” спадају и јагоде те парадајз, које је боље избјегавати док смо болесни.

Орашасти плодови
Цинк и витамин Е помажу тијелу у борби против болести, но ако вас мучи желудац или температура, боље је суздржати се од ораха, љешњака, бадема и “њихових рођака”. Разлог томе су масноће које тијело тешко пробавља, а због којих би се желудац могао додатно узнемирити и тијелу одузети енергију која му је потребна за борбу с болести.

Брокула
Благотворне витамине на страну, брокула обилује влакнима која нису пријатељи организма ослабљена болешћу. Првих неколико дана прехладе, грипе или желучане вирозе боље је напунити тањур намирницама које се лако пробављају како не бисмо непотребно губили снагу.

Грах
Шећери из граха могу потакнути желучане тегобе попут прољева, плинова и грчева. Тијело не синтетизира довољно ензима који смањују плинове, па се шећери не пробаве у потпуности. Стога грах никако немојте јести ако вас мучи желудац, баш као ни интегралне или млијечне производе. Замијените их зобеном кашом, бијелом рижом и бананама, преноси Н1.

Сирово поврће
Осим што може оптеретити организам пробављањем влакана, сирово се поврће не препоручује нити кад вас боли грло јер га додатно надражује. Баш као и кисели цитруси, које је боље замијенити другом храном која обилује витамином Ц, барем док се упала грла не смири. Код грлобоље се препоручује јести мед јер спречава кашаљ, као и јаја због цинка и витамина Д, који јачају имунитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана