Не пијте кафу чим устанете: Доктор упозорава зашто то није добро

Г.С.
Не пијте кафу чим устанете: Доктор упозорава зашто то није добро

Ако је шољица топле кафе прва ствар за којом посегнете ујутро кад устанете из кревета, можда требате размислити о промјени те навике.

Љекар Каран Рај тврди да то никако није добра ствар.

За већину нас, прва јутарња кафа даје енергију која нам је потребна да започнемо дан, али љекар др. Каран Рај упозорава да кафа ипак не би смјела бити прва ствар коју конзумирамо ујутро, а ево и зашто.

Можда је ово тешко да прихватимо, за неке и несхватљиво, али постоји прилично добар разлог за то, каже Рај, који је скупио милионе пратитеља на ТикТоку захваљујући својим практичним савјетима.

У емисији ББЦ Морнинг Лајв, популарни љекар објаснио је зашто бисмо требали допустити да се наша тијела сама разбуде, умјесто да се ослањамо на први јутарњи гутљај кафе. 

Не предлаже да се у потпуности одрекнете јутарње кафе, само да мало промјените рутину, преноси Ало.

- Немојте ујутру прво пити кафу како бисте се разбудили. Тијело вас природно буди кортизолом - рекао је.

Умјесто тога, др. Рај каже да причекате неколико сати и попијете кафу након што се природни ниво кортизола у вашем тијелу смањи.

- Попијте кафу средином јутра када вам ниво кортизола и ниво енергије падну. Нека тад кофеин дјелује и да вам енергију - објаснио је.

Наравно било је и оних који Рајев савјет нису добро прихватили, преноси Ало.

„О боже не. Ја ујутру морам прво да попијем кафу иначе с никим нисам пријатељ“, написао је један, а многи су се сложили.

Многи су се и сложили са докторовим саветом па су препоручили осталима да испробају. Било је и доста оних који су рекли да је у почетку јако тешко јер сте се навикли на кафу, но кад тај период прође, осјећаћете се пуно боље, пише британски Сан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана