Не можете заспати чак и кад сте уморни? Постоји рјешење за овај проблем

ГС
Не можете заспати чак и кад сте уморни? Постоји рјешење за овај проблем

Квалитет сна зависи о 24-сатном ритму који регулише циклус спавања. Дневни ритам утиче на ослобађање хормона, прехрамбене навике, температуру тијела те метаболизам.

Ако не можете заспати чак и када сте уморни, могуће је да је нешто пореметило ваш дневни ритам и ослобађање хормона мелатонина, хормона којег ствара епифиза, мала жлијезда у средини мозга.

Већ дуго се зна да је мелатонин регулатор дневно-ноћног ритма и да његово излучивање зависи од смјењивања дана и ноћи. Мелатонин се искључиво и само лучи за вријеме ноћи и таме, а као подстицај за лучење је боравак на сунчевом свијетлу. Дакле мозак мора добити информацију да је завршио дан и започела ноћ како би се стварао мелатонин.

Излагање умјетном свјетлу ноћу те стално буђење повезани су с хроничним болестима попут претилости, кардиоваскуларних болести, као и тјескобе те смањене моћи учења и памћења. Познато је да људи који живе у државама с мање сунчеве свјетлости током зиме имају већу стопу депресије.

Проводите ли сваку вече на телефону, или гледајући омиљену серију која ће вас успавати? Ако је одговор "да", вријеме је да регулишете те навике.

Како би се регулирало дневни ритам, а посебно како би се избјегло проблеме са спавањем, љекари препоручују да се покуша на починак сваке ноћи ићи у исто вријеме. На овај начин ћете створити навику, а наш организам воли навике, јер му то помаже да сам одреди када треба спавати.

Неколико сати прије спавања не би требало користити никакву технологију попут мобилних телефона, таблета, или ТВ-а. Дању би требало редовно излазити напоље, како би добили потребну количину сунчеве свјетлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана