Не лишавајте се банана – помажу више него што мислите

ГС
Foto: Илустрација

Било да их мијешате у смути или их једете као ужину после тренинга, банане су јефтин, преносив и укусан начин да додате есенцијалне хранљиве материје, попут калијума, магнезијума и витамина Ц, у исхрану.

Међутим, ако сте међу многим људима који су избацили ово укусно воће из исхране као део дијете са мало угљених хидрата, можда ћете доживјети изненађујуће здравствене промене.

Банане, а посебно незреле банане, одличан су извор отпорног скроба. Отпорни скроб има пребиотички ефекат, што значи да храни здраве бактерије у дигестивном тракту. Међутим, ако избаците банане из исхране, можете лишити своје корисне цревне бактерије хране која им је потребна за размножавање.

Према истраживачком чланку из 2013. објављеном у часопису "Фронтиерс ин Имунологи", одговарајућа пребиотичка влакна могу чак да помогну у пружању подршке вашем имунолошком систему, а искључивање пребиотичке хране, попут банана, доводи до недостатка вашег имунолошког здравља, што вас може учинити подложнијим болестима.

Банана садржи приближно 517 милиграма калијума, или 11% препоручене дневне дозе, а недостатак овог минерала је повезан са грчевима у мишићима.

Студија из 2012. објављена у часопису "ПЛОС Оне" такође је открила да су банане биле ефикасне у смањењу упале након вежбања и да су произвеле веćи ниво циркулишуćег допамина код спортиста после тренинга од напитака за опоравак од вежбања на бази угљених хидрата. То значи да, ако избаците банане из исхране, то може изазвати последице на вашем телу после вежбања.

Можда сте избацили банане из исхране да бисте изгубили тежину, али то може да има супротан ефекат.

Додуше, мање је вероватно да ће се иста хемијска промена у вашем телу десити са зрелим бананама, али банане и даље могу да подстичу губитак тежине.

Ако добијете грип сваке године, вероватно ћете жељети да задржите банане на свом менију.

Преглед истраживања објављеног у ПНАС-у из 2020. открио је да пројектовани лектин банане (врста непробављивих влакана која везују шећер) има антивирусна својства против више сојева грипа.

Иако банане могу да подрже ваше имунолошко здравље, очигледно се не можете ослонити само на ову храну да вас заштити од тешких вируса попут грипа. Најбоље је прати руке и јести уравнотежену исхрану за јачање имунитета.

Ако желите да држите свој крвни притисак у здравом опсегу, можда бисте желели да на менију задржите банане, јер су богате калијумом.

Студија из 2005. објављена у часопису Хипертенсион открила је да храна богата калијумом вероватно има сличан ефекат на снижавање крвног притиска као калијум-хлорид, додатак који се често користи за снижавање крвног притиска.

Висок крвни притисак је озбиљан фактор ризика за мождани удар, а избацивање хране богате калијумом, попут банана, из исхране може да доведе притисак на опасну територију.

У ствари, преглед метаанализа из 2013. објављен у БМЈ-у открио је да су појединци који су имали већи унос калијума смањили ризик од можданог удара за чак 24%, тако да можда ипак не желите да избаците банане из исхране, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана