Навике у купатилу које вам угрожавају здравље

B92
Foto: Printscreen

Постоје неке навике у хигијени које примјењујемо несвјесно, не размишљајући да ли су исправне или могу да нашкоде нашем здрављу.

Једна таква је одлагање четкице за зубе у близини лавабоа или на машину за прање веша.

Четкица за зубе може да привуче све бактерије из купатила и да их све унесете у уста приликом сљедећег прања зуба. Зато је важно да нађете сигурно мјесто у ормарићу на ком ћете држати четкицу за зубе, а успут важно је да користите и поклопац. Такође, четкицу би требало да мењате на свака три мјесеца.

Користите сунђер за купање

Ови сунђери су добри само када су нови. Они уклањају мртве ћелије са коже, али их задржавају на себи. Када га оставите у купатилу после купања, на њему се бактерије лакше размножавају. Већ приликом следећег купања само ћете вратити нечистоће на своје тијело.

Чешће мењајте сунђер. Добро га исперите након купања, оставите га да се осуши и никако га не држите у купатилу. Можете и да га потпуно избаците из употребе, па да уместо коришћења сунђера урадите пилинг цијелог тијела два пута недељно.

Остављате мокре пешкире закачене у купатилу

Влага и бактерије купатило чине најпрљавијим мјестом у дому. Баш због тога, после купања не смијете да држите мокре пешкире и баде-мантиле у самом купатилу.

Однесите баде-мантиле из купатила у собу или на мјесто на којем ће се добро осушити, а затим их ставите у корпу за веш. За сљедеће купање узмите нови пешкир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана