Навика која је посебно штетна за ваше срце

ГС
Foto: Илустрација

Истраживачи са универзитета "Нотре Дам" у САД открили су да људи који се буде након више аларма имају већу вјероватноћу да ће им срце брже куцати него онима који устају из кревета након што се огласи први аларм.

Како пише Метро, стални убрзани рад срца у мировању повезан је са низом негативних здравствених стања, укључујући болести срца и дијабетес.

Од 450 учесника у студији, 57 одсто је рекло да су склонији да одремају ујутро између аларма, а не да устају право из кревета. Студија је такође открила да ће они који дремају провести још сат времена у кревету у лаганијем сну, у поређењу са особама које не дремају и спавају дубље, преноси Н1.

У другој студији, научници са француског Националног института за здравље и медицинска истраживања пратили су 7.000 иницијално здравих одраслих особа у старостии од 50 до 75 година током десет година, па су открили да је само једна од десет особа редовно спавала.

Резултати су показали да су учесници који су добро спавали имали 75 одсто мању учесталост срчаних болести или можданих удара, од оних који су лошије спавали.

У првој студији људи су навели немогућност буђења након само једног аларма као најчешћи разлог притискања дугмета за одлагање, док је други најпопуларнији одговор била неспремност да устану из удобног кревета.

Стручњаци кажу да је уопштено боље за нас да само поставимо каснији аларм него да нам он свако мало прекида спавање.

"Ваше тијело мрзи да га буди аларм, јер га то преплаши, па се откуцаји вашег срца убрзавају, а хормони стреса расту. Чини се помало чудним да то радите свом тијелу више пута ујутру. Можда није смртоносно, али сигурно вас не припрема добро за дан који је пред вама", рекао је стручњак за спавање доктор Нил Стенли.

Млађи људи су били склонији да дријемају, а жене су имале 12 одсто већу вјероватноћу од мушкараца да ће дријемати између аларма. Људи који су често тако дријемали имали су скоро двоструко већу вјероватноћу да ће закаснити на посао, и вјероватноћу да ће на крају преспавати аларм, него људи који су одмах устајали.

Стручњак за спавање објаснио је и да се особе које дремају вјероватно неће вратити у стање дубоког сна након што им се огласи први аларм, и препоручује људима да набаве старинске будилнике који немају функцију одлагања, како би се ријешили те навике, преноси Вечерњи.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана