Наука утврдила: Што више корака дневно, дужи живот

ГС
Наука утврдила: Што више корака дневно, дужи живот

Већ дуго се говори о магичном броју од 10.000 корака дневно да би људи били здрави и фит, али нова студија показала је да би и мање од пет хиљада корака могло бити довољно за здравствене користи.

Анализа која је обухватила више од 226.000 људи широм свијета показала је да је 4.000 корака дневно довољно да се почне смањивати ​​ризик од преране смрти из било којег разлога. Што се више корака направи, видљивије су и веће здравствене користи, кажу истраживачи. Сваких додатних 1.000 корака изнад 4.000 смањило је ризик од ране смрти за 15 одсто, све до 20.000 корака.

Тимови с Медицинског факултета Универзитета у Лодзу у Пољској и Медицинског факултета Универзитета Јохнс Хопкинс у САД открили су да се предности ходања примјењују на све полове и сваку старосну доб, без обзира на то где људи живе. Међутим, највеће су предности уочене међу млађима од 60 година.

Професор Мациеј Банах са Универзитета у Лодзу рекао је да, иако број напредних љекова за лијечење расте, они нису једини одговор.

- Вјерујем да увијек треба да нагласимо да би промјене начина живота, укључујући исхрану и вјежбање, могле бити барем једнако или чак и више учинковите у смањењу кардиоваскуларног ризика и продужењу живота - рекао је.

Према подацима Свјетске здравствене организације, недовољна визичка активност је одговорна за 3,2 милиона смртних случајева сваке године – што је четврти најчешћи узрок смрти у свијету. Хани Фајн, лични тренер и инструкторка глобалне фитнес коммпаније Баррy‘с, истиче проблеме који настају због превише сједења. “То може успорити ваш метаболизам и утицати на раст и снагу мишића, што може узроковати болове”, каже она за ББЦ.

Она објашњава и важност активности без вежбања, “што је једноставним речником речено – све што радимо што користи енергију и сагоријева калорије”.

- Задаци попут стајања, ношења ствари из куповине, прања подова, корачања док се разговара на телефон – све су то мале ствари које нас чине активнијима и помажу да учинковитије сагоријевамо калорије - рекла је.

Фајн каже да је додавање редовних шетњи изразито важно.

- Ходање може снизити крвни притисак, ојачати мишиће како би се заштитиле кости, може повећати ниво енергије и произвести ендорфине као и помоћи у одржавању здраве тежине уз здраву исхрану - каже она, додајући да та активност, која је прикладна готово за све, представља корист и за ментално здравље, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана