Научно истраживање: Мрави по мирису могу детектовати канцерогене ћелије код људи

Анадолија
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

АКНКАРА - Научним истраживањем проведеним у Француској утврђено је да мрави врсте Формица фусца могу по мирису препознати и открити канцерогене ћелије у људском организму.

Из француског Националног центра за научна истраживања (ЦНРС) саопштено је да су ово епохално истраживање на мравима провели њихови научници с колегама с Универзитета Сорбонне, и Института за здравствена и медицинска истраживања (ИНСЕРМ).

Истраживање је проведено на црним мравима, врсти познатој и под називом свиленкасти мрави, који су настањени скоро у цијелој Европи и који имају развијено чуло мириса.

Научници су обучавали мраве системом награђивања у временским интервалима од неколико минута и омогућио је овим животињама да разликују здраве људске ћелије од ћелија рака. Укупно 36 мрава прво је нањушило канцерогене људске ћелије и повезало овај мирис с наградом од шећерне отопине.

Истраживачи су потом дали мравима да нањуше два ткива, једно здраво, а друго канцерогено. Истраживачи су открили да су инсекти, који нису били награђени у овој фази, имали тенденцију ка канцерогеном ткиву.

У посљедњој фази у научници излагали мраве мирису различитих ћелија рака, а на крају су утврдили да су мрави могли да их разликују.

Из ЦНРС-а су казали да би налазе ове студије требало евалуирати великим клиничким испитивањима на људима. Истраживање је показало да су мрави показали велики потенцијал, уз незнатне трошкове и да су ефикасни. Научници тврде да је обука паса кориштених у сличним студијама трајала мјесецима или чак годину дана, уз знатно веће трошкове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана