Научници: Шта је шететније - марихуана или алкохол

Nezavisne
Foto: Forbes/printscreen

С опасностима од алкохолизма већ смо добро упознати. Но постепено се упознајемо и с опасностима од канабиса, чија је рекреативна употреба легализована широм свијета. Какве посљедице алкохол и канабис имају по наше здравље? Што ако сте се напили прошле ноћи? Је ли то исто као да сте се ''напушили'' преко дана? Ево шта на то кажу научници.

Дјеловање

Алкохол је цитотоксин који кроз крвоток брзо продире у организам. Отежава пренос информација у мозак, а веће количине могу довести до тровања алкохолом.

Биљка индијске конопље садржи више од шездесет канабиноида, од којих је ТХЦ класификован као најснажнија психоактивна супстанца. У организму је пуно рецептора на које се примају канабиноиди, укључујући и ТХЦ.

Уопштено, више је истраживања посвећено учинцима алкохола. Што се истраживања канабиса тиче, постоје додатне потешкоће јер удио ТХЦ-а у биљкама јако варира.

Акутни негативни учинци

Обје супстанце врло брзо утичу на мозак, смањујући ниво концентрације и способност памћења.

Алкохол је један од најчешћих узрока саобраћајних несрећа, али и канабис смањује способност за управљање возилом. 

Алкохол код неких особа наглашава агресивну природу - готово сваки трећи чин насиља почињен је под утицајем алкохола.

Канабис, с друге стране, многе опушта и смирује, али зато може изазвати осјећаје панике и параноје.

Дуготрајна штета

Људи који пију алкохол често нарушавају своје здравље и смањују очекивани животни вијек.

Многи ће притом помислити на зависнике о алкохолу. Но и повремена конзумација алкохола било које врсте може изазвати више од двије стотине болести, каже Улрих Џон, Доктор на Универзитетском медицинском центру у њемачком Грајсфвалду.

То укључује бројне кардиоваскуларне болести, болести јетре и рак. Недавне студије оповргнуле су мит о позитивним учинцима умјерене конзумације алкохола. На примјер, само три до шест чашица алкохолног пића седмично повећава ризик од рака дојке.

Кад говоримо о канабису, постоје индикације о његовој повезаности с болестима као што су депресија или рак тестиса. Неколико је студија открило повећани ризик од психозе, поготово ако се почне конзумирати у раној доби.

Смртни случајеви

Према процјенама Јакоба Мантија, научника који се бави истраживањем зависности, око пет одсто свих смрти повезано је с конзумацијом алкохола.

Но може се претпоставити да има и смртних случајева због конзумације канабиса, додаје њемачки психолог са клинике у Лајпцигу.

У Њемачкој су 2019. године најмање 52 особе погинуле у саобраћајним несрећама у којима су улогу имали канабис или нека друга врста наркотика. Надаље, више од осамдесет одсто конзумената уз канабис пуши и дуван, због чега се излажу додатном ризику од рака. 

Ризици за младе

И алкохол и канабис у адолесцентским годинама штете развоју мозга.

Њемачки универзитетски професор и психијатар за дјецу и младе Раинер Томасиус упозорава да чак и повремена употреба канабиса оштећује мозак, орган који ни до осамнаесте године још није потпуно развијен. Нежељене су посљедице смањен ниво интелигенције, пажње и концентрације.

Студије су показале да се ризик од развоја психозе повећава три до пет пута у случају дневне конзумације канабиса, зависно о удјелу ТХЦ-а.

Центри за рано откривање психозе су неопходни, каже Андреас Хајнц, директор Одјела за психијатрију и психотерапију у болници у Берлину.

"Ако друштво жели дозволити кориштење наркотика, мора се побринути за оне који пролазе испод радара.''

У адолесцентским је годинама већи ризик од хоспитализације због тровања алкохолом. Они који почињу пити у раним годинама касније су склони претјеривању, постану зависни.

Потенцијал развоја овисности

Према Свјетској здравственој организацији, канабис конзумира око 147 милиона људи или 2,5 одсто свјетског становништва.

''Konzumacija alkohola odgovorna je za tri miliona smrti svake godine na globalnom nivou. Usto je odgovorna i za lošu zdravstvenu sliku miliona ljudi'. Ukupno gledajući, pretjerana upotreba alkohola odgovorna je za 5,1 odsto globalnog tereta bolesti'', navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Dok među mladim ljudima u mnogim zemljama opada konzumacija alkohola i duvana, pušenje kanabisa postaje sve popularnije, pokazuju istraživanja.

Zdravstveni eksperti procjenjuju da su potencijali za razvojem zavisnosti podjednaki kod obje supstance.

Ipak, suprotno od kanabisa, odvikavanje od alkohola donosi posebno teške fizičke simptome.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана