Научници развили нови алат за уништавање рака

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Британски научници развили су нови "алат" којим користе ћелије које уништавају туморе за брзу и ефикасну борбу против рака.

Са новим уређајем, који би се могао израдити помоћу три де штампача, научници са Универзитета "Нордвестерн" умножили су, сортирали и сакупили стотине милиона ћелија, добијајући 400 одсто више ћелија које уништавају туморе од досадашњих.

Већина метода лијечења рака укључује отровне хемикалије и стране супстанце које узрокују штетне нуспојаве и слабе имуни одговор.

Кориштење властитог ткива и ћелија може елиминисати нуспојаве и ризик од одбацивања, напомињу они.

Шена Кели, која је учествовала у истраживању, наводи да су људи излијечени од узнапредовалог меланома кроз лијечење властитим имуним ћелијама сакупљеним из ткива тумора.

Те ћелије, које се инфилтрирају у тумор, познате су као лимфоцити и представљају природне имуне ћелије које нападају ткиво тумора ангажујући ћелије да се "боре прса у прса", наводе научници.

Научници су открили да су се тумори код животиња драматично смањили, док су код неких мишева и потпуно нестали уз кориштење нове методе, што је довело до великог побољшања стопе преживљавања у поређењу са традиционалнијим поступцима.

Резултати истраживања објављени су у часопису "Нејчр биомедикал инџиниринг".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана