Научници пронашли начин да побједе амброзију и смање број алергичних

Агенције
Научници пронашли начин да побједе амброзију и смање број алергичних

Научници кажу да је утицај инвазивне биљке амброзије на здравље у Европи “озбиљно потцијењен”.

Алергије узроковане амброзијом (Ambrosia artemisifolia) погађају око 13,5 милиона људи у Европи, показује студија швајцарских научника, а то доводи до здравствених трошкова и економских губитака у вредности од око 7,4 милијарди евра.

Међутим, научници кажу да би биљка могло да се контролише уз помоћ бубе кукца, која не живи у Европи, пише ББЦ.

Сјеверноамеричка буба лишћа (Ophraella communa) случајно је стигла у Европу у 2013. године. Буба напада лишће од амброзије и теренске студије у Италији доказале су да лисна буба може да смањи концентрацију амброзије за 82 одсто.

Амброзија такође потиче из Сjеверне Америке и данас је има у 30 земаља широм Европе, од Иберије и Балкана до Скандинавије и Британских острва на сjеверу.

Полен ове инвазивне биљке изазива читав низ симптома од кијања до свраба капака. Такође погоршава стања попут астме и екцема.

Обазриви оптимизам

Др Шафнер из научног центра у Делемонту у Швајцарској и његове колеге израчунали су колике су економске користи од сузбијања амброзије помоћу северноамеричког кукца.

Доктор је рекао: “Наша студија пружа доказе да су утицаји амброзије на здравље људи и економију до сада били изузетно потцењени, али да би биолошка контрола уз помоћ врсте инсекта Опхраелла цоммуна могла да ублажи њихов утицај у неким дијеловима Европе”.

Уз помоћ података из европског центра за праћење полена његов тим је пратио концентрације полена у Европи од 2004. до 2012. прије него што је на континент стигла буба штеточина или кукац, а уз помоћ здравствених података из југоисточне Француске дошли су до броја особа које су патиле од алергије на амброзију.

Тада су успјели да утврде укупне економске трошкове здравствене заштите за лијечење симптома и других ефеката - попут изгубљеног радног времена - због болести. Такође су закључили да биолошка контрола биљке помоћу буба лишћа може да смањити број обољелих од алергије са 13,5 милиона на приближно 11,2 милиона и смањи здравствене трошкове са 7,4 милијарди на 6,4 милијарди евра годишње.

“У овом тренутку у Италији се већ одвија биолошка контрола амброзије”, рекао је др Шафнер.

“Свака друга земља која жели да користи О. цоммуна за биолошку контролу амброзије мораће да прође кроз процијену ризика и користи, а националне власти морају да одобре употребу овог егзотичног инсекта за биолошку контролу у својој земљи.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана