Научници открили "Бондове негативце", диjелове ДНК које подстичу развој рака

Танјуг
Научници открили "Бондове негативце", диjелове ДНК које подстичу развој рака

ВАШИНГТОН/ЛОНДОН - Научници су открили диjелове екстрахромозомалне ДНК (ехДНК), који се према њиховим ријечима понашају као "Бондови негативци", односно скривено потпомажу развој рака у организму, а ово откриће би могло да представља прекретницу у лијечењу најагресивнијих тумора.

Према ријечима генетичара са Стенфордског универзитета Хауарда Чанга, дијелови екстрахромозомалне ДНК се на неки начин одвајају од хромозома човјека и почињу да се понашају као гени који изазивају рак, преноси Гардијан.

 Понашају се "као негативци у филмовима о Џејмсу Бонду", каже Чанг. 

"На почетку у филму видите разне експлозије, убиства и катастрофе и не знате зашто се дешавају или ко је одговоран за то. Након тога се коначно сретнете са злотвором који стоји иза свега", сликовито је објаснио Чанг.

Научници су уочили низ чудних, неочекиваних појава, као што су тумори који се шире неочекиваном брзином или канцери који постају отпорни на лијекове који су раније били ефикасни

 "Вјерујемо да су ови делови екстрахромозомалне ДНК одговорни за велики број најозбиљнијих канцера данашњице," изјавио је професор Стенфордског универзитета Пол Мишел Ако блокирамо активности ових делова ДНК, можемо да блокирамо и ширење рака, закључио је Мишел.

Ово преломно откриће је дио великог пројекта названог "Велики изазови канцера", иза кога стоје амерички Национални институтут за канцер и британски Институт за истраживање канцера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана