Научници из Јакутије за 15 секунди откривају плућне проблеме

Срна
Научници из Јакутије за 15 секунди откривају плућне проблеме

ЈАКУТИЈА - Руски научници из Јакутије за само 15 секунди, уз помоћ вјештачке интелигенције, могу дијагностиковати болест плућа као посљедицу инфекције вирусом корона.

Компанија "Сајберија" /Sciberia/, која је развила нову методологију, резидент технолошких паркова "Јакутија" и "Сколково", пронашла је начин да у рекордном времену дијагностикује оштећење плућа, наводи агенција РИА "Новости".

"Вјештачка интелигенција великом брзином и с великом тачношћу обрађује снимке рачунарске томографије /ЦТ/. Достигли смо брзину обраде снимака од просјечно 15 секунди, док је тачност налаза до 98,5 одсто", наводи суоснивач пројекта Антон Ломакин.

Он каже да је у обичним условима за тумачење сваког снимка љекару потребно најмање 30-40 минута.

Према ријечима Ломакина, нова технологија омогућиће да се смањи оптерећење љекара, посебно у вријеме погоршања епидемиолошке ситуације, што ће им олакшати рад и помоћи да сачувају стотине живота.

Раније је саопштено да су стартап компаније технолошког парка "Јакутија" и Сјевероисточног федералног универзитета помогле Републици Сахи у борби против вируса корона.

У дијагностици болесника користи се интелигентни радиолошки информациони систем који упалу плућа изазвану вирусом открива на основу снимака ЦТ-а са тачношћу од 95 одсто, преноси "Руска ријеч".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана