Народни рецепт од два састојка који рјешава муку са синусима

GS
Foto: YouTube

Осјећате притисак иза очију, отежано дишете, успорено мислите, магла у глави… Једва завршавате свакодневне обавезе, а најрадије би сте се повукли у неку тамну просторију, затворили очи и одмарали. Све ово су уобичајени знаци који указују да имате синуситис који ће вам неколико дана (код некога и недјеља) итекако кварити квалитет живота.

Физички симптоми су вам углавном познати, а да ли сте се икад запитали на који је начин синуситис повезан са маглом у глави?

То је онај чудан осјећај да вам се смањила способност размишљања, ментални фокус и промијенила перцепција окружења у коме се налазите. Веома непријатан осјећај који сензибилније особе доживљавају као наговјештај неке тешке болести или чак "лудила".

Многи анксиозни пацијенти су иницијално имали управо овај осјећај који им је био окидач за повећан степен анксиозности и потребу за лијечењем. Синуситис није једини "кривац" да се појави магла у глави, али је веома чест и зато га треба пажљиво размотрити.

Третирање лијековима је чест начин сузбијања симптома синуситиса. Неки састојци у тим лијековима могу угрозити менталну бистрину.

Уобичајени лијекови који се издају без рецепта садрже антихистаминике, као што је хлорфенирамин, и могу изазвати поспаност. Остали састојци, попут псеудоефедрина, могу изазвати немир и држати вас буднима ноћу, што неповољно утиче на способност концентрације сљедећег дана.

Да бисте спријечили непријатна стања са синусима у комбинацији са маглом у глави, превентивно се потрудите да одржавате синусе у добром стању – без инфекција и са здравом слузокожом. Добро је повремено урадити испирање синуса адекватним раствором али и чувати их од алергена, дуванског дима и различитих хемијских агенаса којима смо данас, на жалост, на све стране изложени.

Ништа мање није ефикасан и природни начин који су користиле наше баке правећи растворе који су имали улогу да се третирањем болних и упаљених синуса ријешите густог секрета, притиска у предјелу чела и проблема са дисањем.

Све што вам је потребно су ђумбир и 200 мл јабуковог сирћета. Изредајте ђумбир и помијешајте га са сирћетом, а све сипајте у стаклену теглу коју ћете добро затворити. Држите је на мјесту које није много загријано и освијетљено, на собној температуре и повремено је протресите.

Приликом болова у глави изазваних због проблема са синусима отворите теглу и удишите мирис пет до десет минута. Можете такође и прије одласка на спавање да умочите памучну марамицу у ову мјешавину и држите је на свом врату барем сат времена, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана